Uznemirujući video: Huškali pse i šutirali ranjenu divlju svinju

Predsjednik društva Duško Ivanović optužuje prijavljene da su nelegalno lovili i nehumano postupali prema životinji...
621 pregleda 33 komentar(a)
divlja svinja, psi, Foto: Printscreen
divlja svinja, psi, Foto: Printscreen
Ažurirano: 16.01.2018. 19:59h

Danilovgradski lovci prijavili su Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) i Veterinarskoj upravi V.M. i V.M. zbog navodno nezakonitog lova i mučenja divlje svinje u Martinićima na Badnji dan.

Na video-snimku se vidi odrasla divlja svinja koja skiči dok je tri lovačka psa ujedaju za glavu i tijelo. Sve to prati odobravanje lovaca koji huškaju pse na svezanu životinju koju vuku za njušku.

JWPlayer video mesto

Na snimku se vidi da je jedan od ljudi naoružan lovačkom puškom...

Lovci u prijavi tvrde da su dvojicu prijavljenih ranije tog dana vidjeli na Goreviću, brdu i lovištu u Martinićima, ali da su im pobjegli.

Kasnije su ih, kako navode, ponovo vidjeli na video-snimku.

Predsjednik Društva za uzgoj, zaštitu i lov divljači i riba Danilovgrad Duško Ivanović, koje gazduje teritorijom na kojoj je svinja navodno ulovljena, tvrdi da prijavljeni nijesu članovi organizacije, niti su platili dozvole za lov.

“Oni nijesu članovi našeg društva. Potpuno su nelegalno u lovu, jer ne mogu loviti ako nemaju dozvolu. A pogotovu što su nehumano postupali prema životinji”, kazao je Ivanović.

On je rekao da lovci koji su ih prijavili tvrde da je riječ o mladićima i da je pitanje da li imaju dozvolu za oružje.

“Vijesti” nijesu uspjele da kontaktiraju dvojicu prijavljenih.

Lov na divlje svinje otvoren je do 31. januara, a lovni dani su subota i nedjelja.

Ivanović je apelovao na sve da čuvaju priprodu i životinjski svijet, a ako žele da love da dođu i plate dozvolu.

“Radimo koliko možemo, ali imamo ogromnu teritoriju, a samo dva lovočuvara. Trudimo se da očuvamo životinjski svijet koliko možemo i suzbijemo krivolov na najmanju moguću mjeru, iako se ne može potpuno iskorijeniti”.

Prema Zakonu o divljači i lovstvu, za prekršaj za koji se dvojica prijavljenih terete predviđena je novčana kazna od trostrukog do petnaestostrukog iznosa najniže cijene rada.

Bonus video: