"uzela u obzir da Upravni sud nije nadležan za tu vrstu sporova"

HRA: Pozdravljamo presudu Nikić kojom je poništena odluka o razrješenju Vukčevića

"Ovo je već druga presuda kojom sudija Nikić poništava istu odluku Skupštine, uprkos suprotnim stavovima Višeg suda u Podgorici i Vrhovnog suda"

5506 pregleda 3 komentar(a)
Vukčević, Foto: Zoran Đurić
Vukčević, Foto: Zoran Đurić

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja presudu sudije Osnovnog suda u Nikšiću, Sanje Nikić, kojom je poništena kao nezakonita odluka Skupštine Crne Gore o razrješenju reditelja Nikole Vukčevića članstva u Savjetu Radio televizije Crne Gore (RTCG), saopšteno je danas iz te nevladine organizacije (NVO).

"Ovo je već druga presuda kojom sudija Nikić poništava istu odluku Skupštine, uprkos suprotnim stavovima Višeg suda u Podgorici i Vrhovnog suda. Nikola Vukčević i Goran Đurović su krajem 2017. godine razriješeni iz Savjeta RTCG odlukama Skupštine, koje su donijete protivno zakonskim ovlašćenjima, na osnovu dominantne političke volje koalicije na vlasti da oni kao nezavisni predstavnici građanskog društva budu uklonjeni s pozicija odlučivanja o upravljanju Javnim servisom. Isto tako je Skupština razriješila i građanske aktiviste Vanju Ćalović i Darka Ivanovića iz članstva u Savjetu Agencije za sprječavanje korupcije, odnosno Savjeta Agencije za elektronske medije, i svi oni se već tri godine bore za sudsku zaštitu protiv skupštinskih odluka kojima su razriješeni", ističe se u saopštenju HRA koje potpisuje Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica.

U saopštenju se dodaje da je Nikić poništila odluku Skupštine uprkos kontroverznom načelnom stavu Vrhovnog suda Crne Gore od prošle godine, da redovni sudovi nijesu nadležni da preispituju zakonitost odluka Skupštine, kojim je Vrhovni sud promijenio svoju dotadašnju praksu.

"Sudija Nikić je uzela u obzir da ni Upravni sud nije nadležan za tu vrstu sporova, pa se pozvala na odredbu Zakona o sudovima prema kojoj je osnovni sud nadležan "uvijek kada nije propisan drugi put pravne zaštite". Ona je smatrala da je sud dužan da "obezbijedi … tužiocu pravo na pristup sudu i pravni lijek u skladu sa međunarodnim standardima, Ustavom i zakonom". Sudija je naglasila da načelni pravni stavovi nijesu izvor prava i da nijesu obavezujući, i posebno istakla da je uloga sudske vlasti u tome da kontroliše i ograničava druge dvije grane vlasti. Odluka sudije Nikić da u ovoj stvari ostane vjerna sopstvenom, utemeljenom, pravnom stajalištu i obezbijedi pravnu zaštitu, primjer je nezavisnosti sudije koji može da vrati povjerenje u sudstvo. U postupku koji, na primjer, Goran Đurović vodi protiv političke odluke Skupštine kojom je on razriješen, sudija je odstupio od svog stava i povinovao se stavu Vrhovnog suda. I za sudiju Nikić bi takav pristup bio mnogo pragmatičniji, jer je Viši sud u Podgorici, koji će odlučivati o njenoj odluci, u predmetu Vanje Ćalović već pokazao da nema razumijevanja za neprihvatanje stava Vrhovnog suda. Ipak, ova presuda, koja ne pomaže prilikom napredovanja, podseća na prkosni osmjeh narodnog heroja Ljuba Čupića, koji se pamti u boljim vremenima", piše u saopštenju HRA.