Reagovanje Uprave javnih radova: U potpunosti poštovali regulativu

„Uprava javnih radova ovim putem želi da obavijesti javnost da je u postupku izbora kompanije ”Tošković” za izvođača radova na novom reciklažnom centru u Beranama, u potpunosti poštovala zakonsku regulativu

8708 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Uprava javnih radova reagovala je na tekst „Presuda putovala dok nije dobio milionske poslove“, objavljenom u „Vijestima“ 4. oktobra.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

„Uprava javnih radova ovim putem želi da obavijesti javnost da je u postupku izbora kompanije ”Tošković” za izvođača radova na novom reciklažnom centru u Beranama, u potpunosti poštovala zakonsku regulativu.

Uprava javnih radova nije bila u obavezi da dodatno provjerava isprave koje je ”Tošković” dostavio u postupku javne nabavke, jer je postupak sporoveden na osnovu tada važećeg Zakona o javnim nabavkama, koji nije sadržao tu obavezu.

Dodatna provjera dokaza predviđena je članom 112 Zakona o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 7. jula ove godine, dok je tenderska dokumentacija u postupku javne nabavke objavljena 30. decembra 2019, a ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem potpisan 2. aprila 2020. godine. Podsjećamo, u vrijeme kada je sprovedena tenderska procedura za izgradnju reciklažnog centra u Beranama, bilo je predviđeno da Komisija otvara i vrednuje ponude na osnovu dokaza izdatih od nadležnih institucija, pri čemu nije imala ovlašćenje da provjerava valjanost i istinitost tih dokaza. Preciznije, članom 16 Pravilnika o metodologiji iskazivanja potkriterijuma za izbor najpovoljnije ponude u postupku javne nabavke (”Sl. list CG”, br. 24/15 i 29/15) propisano je da se ponude, između ostalog, ocjenjuju na način što se provjerava da li su “dostavljeni svi dokazi kojima se utvrđuje ispunjenost uslova za učešće u postupku javne nabavke i da je njihovom sadržinom dokazana ispunjenost predviđenih uslova.”

Uprava javnih radova je nakon saznanja za presudu Višeg suda, kojom je izvršni direktor firme “Tošković” pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza, podnijela zahtjev Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa da traži poništenje ugovora sudskim putem, zbog izazivanja zablude i održavanja u zabludi naručioca, u namjeri da se time Uprava javnih radova navede na zaključenje ugovora.

Dodatno, o ovome smo obavijestili nadležno tužilaštvo da utvrdi da li u radnjama ovlašćenog lica firme “Tošković” ima elemenata krivičnog djela prevare.

Napominjemo da “Tošković” nije uveden u posao na projektu u Beranama, tako da nije došlo ni do finansijske realizacije ugovora“, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: