Bošković: Crna Gora spremna da podržava dalje utemeljenje stabilnosti Zapadnog Balkana

Govoreći o modernizaciji kapaciteta Vojske Crne Gore (VCG), Bošković je poručio da je to jedan od prioritetnih ciljeva Ministarstva

1155 pregleda 3 komentar(a)
Bošković i Dmohovski, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković i Dmohovski, Foto: Ministarstvo odbrane

Prijateljski i saveznički odnosi Crne Gore i Poljske okosnica su za dalje jačanje saradnje u domenu odbrane, ocijenjeno je na sastanku ministra odbrane Predraga Boškovića i poljskog ambasadora u Podgorici Artura Dmohovskog.

Bošković je na sastanku istakao posvećenost Ministarstva odbrane nastavku jačanja odbrambenih kapaciteta Crne Gore u skladu sa nacionalnim i prioritetima NATO agende.

"Crna Gora spremna da podržava dalje utemeljenje stabilnosti Zapadnog Balkana, uz konkretne doprinose kolektivnom sistemu bezbjednosti", rekao je Bošković.

Govoreći o modernizaciji kapaciteta Vojske Crne Gore (VCG), Bošković je poručio da je to jedan od prioritetnih ciljeva Ministarstva.

On je, kako su naveli iz Ministarstva, ukazao i na značajnu saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane i naglasio da je taj resor kontinuirano radio na unaprjeđenju odbrambene saradnje Crne Gore sa savezničkim i partnerskim zemljama.

Bošković očekuje jačanje odnosa dvije zemlje, u okviru konkretnih bilateralnih projekata, i na taj način će se nastaviti kvalitetna promocija međusobnog razumijevanja i prijateljstva dva naroda.

Dmohovski je kazao da Crna Gora predstavlja dobar primjer u regionu kada su u pitanju evropske i evroatlantske integracije i da sveobuhvatne reforme, koje je sprovela u cilju jačanja sistema odbrane, karakterišu je kao kvalitetnog i kredibilnog saveznika.

On je istakao važnost jačanja bilateralne saradnje dvije zemlje i naglasio da će Poljska dati svoj puni doprinos njenom unaprjeđenju i u budućem periodu.

Saopšteno je da se na sastanku razgovaralo o mogućnostima učešća pripadnika VCG u NATO-voj aktivnosti ojačanog prisustva u Poljskoj.

Sagovornici su izrazili nadu da će Crna Gora nastaviti trasiranje evropskog i evroatlantskog puta.

„Oni su saglasni i da aktuelna pandemija izazvana virusom COVID-19 predstavlja svojevrstan globalni izazov, ali i priliku za dodatno utemeljenje povjerenja i zato istakli važnost daljeg unapređenja sveobuhvatne bilateralne saradnje dvije zemlje“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: