FOTO Na vojnom aerodromu "Knjaz Danilo" predstavljen avion Embraer Super Tucano 29

Bošković je istakao da je modernizacija vazduhoplovnih snaga prioritet i u narednom periodu i da se nada da će ministarstvo u tome istrajati

25376 pregleda 449 reakcija 49 komentar(a)
Bošković u avionu, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković u avionu, Foto: Ministarstvo odbrane

Na vojnom aerodromu "Knjaz Danilo" predstavljen je avion Embraer Super Tucano 29, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

U saopštenju se navodi da se ministar odbrane Predrag Bošković sastao sa direktorom prodaje za razvoj brazilske kompanije "Embraer", Eduardom Nunjesom i direktorom za upravljanje prodajom, Simonom Džonsom, koji su boravili u posjeti Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da je cilj posjete predstavnika kompanije "Embraer" bila prezentacija karakteristika aviona tipa A-29 Super Tucano.

Naveli su i da je Embraer A-29 Super Tucano avion brazilske proizvodnje, turboelisni lako jurišni avion koji je razvijen na osnovama Embraera 312 Tucano i u proizvodnji je od 2003. godine, kao i da je pogodan za osnovnu i naprednu obuku pilota, kao podršku kopnenim snagama, te zaštitu vazdušnog prostora".

"Bošković je informisao predstavnike kompanije o dosadašnjem procesu modernizacije koje su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore sproveli u proteklom periodu, izdvojivši nabavku tri helikoptera BELL 412 i jednog helikoptera BELL 505, koji su dodatno ojačali i unaprijedili kapacitete i mogućnosti Vazduhoplovstva, a samim tim i pospješili nivo bezbjednosti", piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bošković je istakao da je modernizacija vazduhoplovnih snaga prioritet i u narednom periodu i da se nada da će ministarstvo u tome istrajati.

"Nabavkom ovakvih letjelica bi se značajno podigle sposobnosti Vojske Crne Gore. Nadam se da će Ministarstvo odbrane ostati posvećeno razvoju sposobnosti Vojske Crne Gore, u cilju daljeg unapređenja njene osnovne misije odbrane, kao i da doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti", kazao je Bošković.

iz Ministarstva odbrane je saopšteno i da su u cilju prezentacije performansi aviona, piloti kompanije "Embraer" i dva pilota Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore učestvovali u letu aviona na vojnom aerodromu.

Bonus video: