"bez ikakvih ograničenja u pogledu zaštite"

Ministarstvo: Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti je savremen i liberalan

Zakon je nediskriminatoran i pruža optimalni okvir, ne privilegujući bilo koga, za slobodno praktikovanje vjere, ističu iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava

5990 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ilustracija, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ministarstvo za ljudska i manjiska prava konstatuje da je istekao zakonski rok za podnošenje prijave za upis u Evidenciju onih vjerskih zajednica koje su prijavljene i evidentirane kod nadležnog organa uprave u skladu sa ranijim Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine.

"Kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava (MLJMP), shodno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica do 8. oktobra 2020. godine na osnovu njihovih prijava, evidentirale su se šesnaest vjerskih zajednica. U Evidenciju postojećih vjerskih zajednica su upisane ove vjerske zajednice: Crnogorska pravoslavna crkva, Islamska zajednica u Crnoj Gori, Nadbiskupski ordinarijat Bar, Biskupski ordinarijat Kotor, Jevrejska zajednica Crne Gore, Hrišćanska Adventistička Crkva, Hrišćanska vjerska zajednica Jehovini svjedoci, Eparhija podgoričko-dukljanska Pravoslavne crkve Crne Gore, Crkva Hristovog Jevanđelja, Crkva Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana u Crnoj Gori, Jevanđeoska crkva Riječ Božija, Hrišćanski centar Svetionik, Hrišćanska zajednica Mozaik, Biblijska Hrišćanska Zajednica, Zajednica Jevanđelja Isusa Hrista i Baha´i zajednica u Crnoj Gori", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

U saopštenju se navodi da su prema posljednjem popisu stanovništva (2011), građani Crne Gore iskazali prilično visoku religijsku identifikaciju.

"Gotovo 76% građana Crne Gore se izjasnilo da pripada nekoj od hrišćanskih religija a preko 19% stanovništva da je islamske vjeroispovijesti. Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti je savremen, liberalan i bez ikakvih ograničenja u pogledu zaštite, uživanja i promovisanja vjerskih sloboda. Zakon je nediskriminatoran i pruža optimalni okvir, ne privilegujući bilo koga, za slobodno praktikovanje vjere. Vlada Crne Gore je, kroz predlaganje i primjenu ovog zakona, pokazala svoju reformističku orjentaciju i spremnost da gradi otvoreno društvo, podržavajući vjerski pluralizam, univerzalnost i nedjeljivost ljudskih prava u svakodnevnom životu i praksi, uz odlučnost da spriječi svaku diskriminaciju, višedecenijsku netrpeljivosti i nerazumijevanje na vjerskoj osnovi", zaključili su iz Ministarstva.