zvanični sastanak između eu i crne gore

Socijalna politika, obrazovanje i informatičko društvo važni za građane

U oblasti nauke i istraživanja, Crna Gora je prva zemlja kandidat koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije, istakao je zamjenik glavnog pregovarača, Marko Mrdak

1262 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak održan onlajn, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sastanak održan onlajn, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Područja koje pokriva Pododbor za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku između Crne Gore i Evropske unije (EU) veoma su važna za crnogorske građane, zbog čega će država nastaviti da stremi evropskim standardima u ovim oblastima.

Na sastanku Pododbora, koji je održan onlajn, a koji pokriva poglavlja 2 – Sloboda kretanja radnika, 10 – Informatičko društvo i mediji, 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, 25 – Nauka i istraživanje i 26 – Obrazovanje i kultura, predstavnici crnogorskih nadležnih institucija predstavili su ključna dostignuća u navedenim poglavljima.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da Pododbor predstavlja zvanični sastanak između EU i Crne Gore, koji se održava na godišnjem nivou, s ciljem razgovora o razvoju sektora u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore.

Zamjenik glavnog pregovarača, Marko Mrdak, istakao je da je, u oblasti obrazovanja, reforma visokog obrazovanja u Crnoj Gori i primjena 3+2+3 sistema, zajedno sa primjenom novog Zakona o akademskom integritetu, važan korak naprijed u ispunjavanju standarda EU.

On je naglasio je da je novi koncept učenja 'UčiDoma, pokrenut zbog pandemije koronavirusa, postigao veliki uspjeh.

U oblasti nauke i istraživanja, ukazao je da je Crna Gora prva zemlja kandidat koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije.

„U oblasti socijalne politike i zapošljavanja proces se nastavlja uobičajenim tempom, uz primjenu ključnog zakona u ovoj bolasti, Zakona o radu, koji je usvojen u decembru prošle godine, kao rezultat napornog rada crnogorske administracije i podrške Evropske komisije (EK)“, naveo je Mrdak.

On je podsjetio da je usvajanjem Zakona o životnom partnerstvu istopolnih parova, Crna Gora postala prva država kandidat koja je regulisala ovo pitanje, koje ima direktan uticaj na živote LGBTI osoba u našem društvu.

Mrdak se osvrnuo na godišnji izvještaj EK koji je dao sveobuhvatnu ocjenu napretka postignutog u reformskim procesima i koji notira određene izazove sa kojima se Crna Gora suočava u nekoliko područja.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus-Žimeno istakla je da je Podobor prilika za diskusiju o napretku Crne Gore u pogledu slobode kretanja radnika, informacionom društvu i medijima.

"Kao i socijalnoj politici i zapošljavanju, nauci i istraživanju i obrazovanju i kulturi, u kontekstu pandemije COVID-19", navela je Hesus-Žimeno.

Ona je kazala da izvještaj EK o Crnoj Gori, koji je objavljen ove sedmice zajedno sa paketom proširenja, pruža detaljan pregled stanja i jasnu mapu puta za napredak na putu EU, na kom je naredna prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja vladavine prava 23 i 24.