očekuje reakciju nadležnih

"Laž i podmetačina": Petnjičaninu prijetili zbog objave na internetu, traži zaštitu

"U slučaju bilo kakvih posljedica, a sumnja se zasniva na prijetnjama i uvredama koje sam dobio, direktnu odgovornost za bilo koji napad na mene snosiće nadležne institucije", navodi Hodžić

10258 pregleda 57 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Petnjičanin Lion Hodžić tvrdi da mu je prijećeno i da je vrijeđan sa više adresa na internetu, ali i putem telefonskih poziva, zbog objave na internetu koja je uvrijedila vjernike SPC.

On je kazao da su tvrdnje da iza sporne objave stoji on "klasična podmetačina i laž", te poručio da zbog dobijenih prijetnji očekuje brzu reakciju državnih institucija.

"Instagram stranice: bunt_cg, crna_gora_srpska_sparta, revolt_cg i mnoge druge, podijelile su tvit (status sa društvene mreže tviter) koji je uvrijedio vjerujuće građane SPC. Taj tvit je na prvoj fotografiji, na kojoj se vidi ime, username i fotografija autora. Jedina sličnost između njegovog i mojeg profila je što je njemu tviter ime El Nino, a meni Nino. Iako očigledna razlika, suštinski mnogo veća od one lako uočljive, spomenutim stranicama nijesu bile dovoljne, pa su pozivale na linč, što može da se vidi na fotografijama", stoji u Hodžićevom otvorenom pismu upućenom predsjednicima Vlade, države i parlamenta, predstavnicima državnih institucija, međunarodnih i domaćih organizacija za zaštitu ljudskih prava, ambasada, političkih partija i medija.

"Stoga, iz moralnih razloga, ovim putem želim da demantujem sve navode. Apsolutna su laž i podmetačina. Zbog tuđe hrabrosti da nekome crtaju metu na čelu, a po porukama zaključujem da je crtana i na leđima, doživio sam linč epskih razmjera. Dobio sam najprimitivnije uvrede i prijetnje meni i mojoj porodici. Većina njih se zasnivala na vjerskoj osnovi, jer su već spomenute stranice insinuirale na moju vjersku i lokalnu pripadnost. Očigledna je namjera, a sve mi liči da je ovoj uzavreloj atmosferi ona i uspjela. U vremenu kad težimo apsolutnom miru, postoje centri koji kao factor nestabilnosti žele da prestave one koji su pripadnici druge vjere, svjesni da će tako najlakše da se zapale iskra mržnje", dodaje on.

Navodi da je slučaj prijavio Upravi policije, Centru bezbjednosti Berane, područnoj jedinici Petnjica i prijava se odnosi na Instagram stranice koje su, kako navodi, "inicirale linč".

"U narednim danima predaću prijave i protiv svih fizičkih lica koja su uputila uvrede i prijetnje. Stoga, pozivam državne institucije da prijavi pristupe svim raspoloživim sredstvima, a u okviru pravnih ovlašćenja. Kao država koja teži evropskim vrijednostima, očekujem da poIicija za sajber kriminal utvrdi ko stoji iza stranica i lažnih profila. Nije nemoguće, svjedoci smo da su u rekordnom roku pronašli sve IP adrese sa kojih su upućene prijetnje našim visokim zvaničnicima. Očekujem od državnih institucija da reaguju kako se od njih očekuje, a u dogovoru sa pravnim zastupnikom, tražiću nadoknadu štete za druševnu bol, uvredu časti, kao i za sve ostale posljedice koje sam istrpio i koje i dalje trpim."

Hodžić je kazao da od nadležne istitucije da utvrdi procjenu njegove bezbjednosti, kao i procjenu bezbjednosti njegove porodice.

"U periodu dok slučaj ne dobije pravni epilog, zahtijevam od Uprave policije da mi obezbijedi elementarnu zaštitu, kako meni tako i članovima moje porodice. U slučaju bilo kakvih posljedica, a sumnja se zasniva na prijetnjama i uvredama koje sam dobio, direktnu odgovornost za bilo koji napad na mene snosiće nadležne institucije. Ustupiću im naloge na društvenim mrežama svih koji su uticali na otvoreni i javni linč jer je njihova obaveza da se osjećam bezbijedno. Pored nadležnih institucija, odgovornost je i svih onih koji su na bilo kakav način imali interakciju sa mnom kao potencijalni napadači, a proizišla je iz ovog progona. Još jednom demantujem apsolutno sve navode. Klasična su podmetačina i laž, a od državnih institucija očekujem ekspresnu reakciju", stoji u Hodžićevom otvorenom pismu.

Preporučujemo za Vas