Vlada: Više od 2,5 miliona eura izdvaja se za kupovinu vakcine, kada bude proizvedena i remdesivira

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović je u ime Crne Gore potpisao sporazum, prema kojem će Crna Gora kada vakcina protiv koronavirusa bude proizvedena, dobiti zagarantovane doze, bez čekanja i naknadnog apliciranja, saopšteno je juče iz Ministarstva zdravlja

11432 pregleda 298 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić

Vlada Crne Gore saopštila je da se više od 2,5 miliona eura izdvaja za kupovinu vakcine protiv koronavirusa, kada ona bude proizvedena i lijeka remdesivir za liječenje inficiranih koronavirusom koji imaju težu kliničku sliku

"Više od 2,5 miliona eura izdvaja se, na osnovu odluka Vlade donijetih u četvrtak, za kupovinu vakcine protiv koronavirsa, kada ona bude proizvedena, i lijeka remdesivir za liječenje inficiranih koronavirusom koji imaju težu kliničku sliku", saopšteno je iz Vlade.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović je u ime Crne Gore potpisao sporazum, prema kojem će Crna Gora kada vakcina protiv koronavirusa bude proizvedena, dobiti zagarantovane doze, bez čekanja i naknadnog apliciranja, saopšteno je juče iz Ministarstva zdravlja.

"Želim da vas informišem da je Vlada Crne Gore na juče održanoj sjednici razmotrila i usvojila Informaciju o zaključivanju Sporazuma o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv COVIDa-19. Ja sam upravo potpisao Sporazum, a danas će biti uplaćen avans u iznosu od 771.280 dolara, odnosno 646.000 eura", istakao je Hrapović.

U saopštenju se dodaje da je Hrapović obrazložio da je Crna Gora potpisivanjem ovog sporazuma pristupila COVAX Mehanizmu za vakcine protiv COVID-19, koji je iniciran od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodjelu među zemljama učesnicama vakcina za novi soj koronavirusa SARS-COV-2.

Vlada Crne Gore je uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) obezbijedila sredstva za lijek remdesivir, koji će se koristiti za liječenje građana Crne Gore koji su zaraženi koronavirusom, a imaju težu kliničku sliku, saopšteno je juče iz Ministarstva zdravlja.

''Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula Remdesivira na mjesečnom nivou. Imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400 eura (bez PDV-a)'', kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Bonus video: