Razmatra se i trgovina “embrajera”

Brazilska kompanija na vojnom aerodromu predstavila model “A-29”, iz MO kazali “Vijestima”

14085 pregleda 38 reakcija 39 komentar(a)
Bošković u modelu “A-29”, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković u modelu “A-29”, Foto: Ministarstvo odbrane

Jedan od vodećih proizvođača aviona, brazilski “Embrajer”, predstavio je na vojnom aerodromu u Podgorici performanse modela “super tukano A-29”.

Prezentaciji je prisustvovao i ministar odbrane Predrag Bošković.

“Ministarstvo odbrane će razmotriti mogućnosti. O eventualnim planovima i odlukama, javnost će svakako biti obaviještena”, rečeno je iz resora odbrane na pitanje “Vijesti” da li se razmišljaju da ovim modelom opreme Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore.

Bošković se juče sastao sa predstavnicima brazilske kompanije, direktorom prodaje za razvoj Eduardom Nunjesom i direktorom za upravljanje prodajom Simonon Džonsom.

On je poručio i da se bi se nabavkom ovakvih letjelica značajno podigle sposobnosti VCG i da se nada da će Ministarstvo ostati posvećeno razvoju njenih sposobnosti.

Dodao je da je modernizacija vazduhoplovnih snaga VCG prioritet i u narednom periodu, nakon što je Crna Gora kupila tri “bella 412” i jedan “bell 505”. Drugi “Bell 505” očekuje se sljedeće godine.

U cilju prezentacije performansi aviona, piloti kompanije “Embrajer” i dva pilota Vazduhoplovstva VCG učestvovali su u letu aviona na vojnom aerodromu. “Super tukano A-29” je turboelisni lako jurišni avion, razvijen na osnovama modela “312 tukano”, a koji se nalazi u proizvodnji od 2003. godine. Pogodan je za osnovnu i naprednu obuku pilota, kao podršku kopnenim snagama, te zaštitu vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju Ministarstva.

“Embrajer” važi za trećeg najvećeg prizvođača u svijetu, poslije evropskog “Erbasa” i američkog “Boinga”.

Bonus video: