Pažin obećao pomoć Komisiji za istraživanje napada na novinare

Marković je, kako je objavila Vlada na sajtu, informisala potpredsjednika o problemima sa kojima se Komisija suočava, a jedan od njih je činjenica da policija dostavlja izvještaje gdje je dio podataka zatamnjen
242 pregleda 5 komentar(a)
Nikola Marković, Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Nikola Marković, Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.01.2018. 07:57h

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin saopštio je da izvršna vlast podržava rad Komisije za istraživanje napada na novinare i da je spremna da uvaži njene preporuke koje su u njenoj nadežnosti.

On je to saopštio nakon razgovora sa predsjednikom Komisije Nikolom Markovićem.

Većina preporuka Komisije tiče se postupanja tužilaca i policije. Komisija je u izvještajima preporučila da istrage napada na novinare i imovinu medija budu efikasnije.

Ona je prošle godine objavila tri izvještaja, a u posljednjem se sugeriše da „nadležni državni organi izvrše analizu na osnovu izvještaja Komisije i utvrde ima li propusta u istragama i eventualne odgovornosti“.

Oni traže povratnu informaciju o ispunjenju preporuka.

I u prethodnom izvještaju Komisija je tražila efikasnije istrage i informaciju o primjeni njenih preporuka.

Marković je, kako je objavila Vlada na sajtu, informisala potpredsjednika o problemima sa kojima se Komisija suočava, a jedan od njih je činjenica da policija dostavlja izvještaje gdje je dio podataka zatamnjen.

“Predsjednik Komisije za medije je aktuelizovao i pitanje naknada za rad u Komisiji”, prenosi Vlada. Komisija je formirana kako bi pomogla u istragama napada na novinare, a rad u njoj od početka nije bio plaćen.

Pažin je juče rekao, kako je prenijeto, da je “izvršna vlast odlučna u zaštiti integriteta i bezbjednosti novinara i izrazio očekivanje da će preporuke Komisije za medije dati značajan doprinos aktivnostima nadležnih institucija”.

Izvještaji Komisije iz prošle godine tek su objavljeni pred novogodišnje praznike, a Vlada ih je ranije samo konstatovala. Pažin je juče obećao, kako se prenosi, da će u cilju unapređenja komunikacije i efikasnijeg praćenja realizacije preporuka Komisije, izvještaj biti dodatno razmatran i od strane Savjeta za vladavinu prava.

Bonus video: