Oko 40 izlagača na sajmu Bjelopoljski bazar

Štandove izlagača krasila je bogata ponuda ručno izrađenih unikatnih odjevnih i ukrasnih predmeta, meda, različitih sokova, ljekobilja, domaćih proizvoda, krasi štandove brojnih izlagača

4797 pregleda 0 komentar(a)
Bjelopoljski bazar, Foto: Jadranka Ćetković
Bjelopoljski bazar, Foto: Jadranka Ćetković

Blizu 40 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine predstavilo je svoje proizvode, djelatnost i kreacije na tradicionalnom “Bjelopoljskom bazaru”, na gradskom trgu.

Štandove izlagača krasila je bogata ponuda ručno izrađenih unikatnih odjevnih i ukrasnih predmeta, meda, različitih sokova, ljekobilja, domaćih proizvoda, krasi štandove brojnih izlagača.

Direktorica Turističke organizacije Violeta Obradović kazala je da se ovaj bazar organizuje u cilju unapeđenja i valorizacije turističkog potencijala bjelopoljske opštine Bijelo Polje i to kroz promociju tradicionalnih vrijednosti, poput domaće radinosti i raznovrsnih narodnih rukotvorina, originalne domaće kuhinje, starih zanata, bogate i duhom kraja oplemenjene ponude hotela i restorana, etno sela i svih subjekata zaposlenih u turističkom sektoru.

“Akcenat je na starim akcenat je starim zanatima, rukotovorinama, domaćoj hrani, odnosno onemo što želimo da sačuvamo od zaborava i da pokažemo da Bijelo Polje i sjever Crne Gore ima šta da ponudi u tom smislu”, kazala je Obradović.

Detalj sa sajma
Detalj sa sajmafoto: Jadranka Ćetković

Zahvaljujući bjelopoljskoj Opštini, istakla je Obradović, unaprijeđen je ambijent postavljanjem novog izložbenog prostora-drvenih kućica. “Tako smo omogućili izlagačima da se prijatno osjećaju i da u što boljem svjetlu predstave svoje proizvode”, kazala je ona. Ispred NVO Kisjele vode izlagače i brojne posjetioce je pozdravila Sabina Ramović.

“Nadamo se da će ovaj sajam doprinijeti boljoj i kvalitetnijoj saradnji proizvođača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Udruženje žena "Maja" iz Bratunca (BiH) u saradnji sa udruženjima žena "Priroda" iz istog grada i "Vila" iz Ljubovije (Srbija) i naše organizacije "Kisjele vode" kroz realizaciju projekta "Saradnja i kultura za budućnost’’, rade na uspostavljanju saradnje između ova tri grada, organizacijom ne samo ovog bazara, već i drugih aktivnosti koje promovišu suživot i zajednički identitet, kulturne, istorijske i turističke sadržaje. Razmjenjujemo iskustva i kreiramo nove ideje za buduću saradnju, koja će vjerujem biti plodnosna”, kazala je Ramović.

Ovogodišnji „Bjelopoljski bazar“ organizuju Turistička organizacija Bijelo Polje i NVO “Kisjele vode” i to u okviru projekta „Saradnja i kultura za budućnost“, koji se sprovodi u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za igradnju mira (UN PBF).

Bonus video: