Inspekcija ne haje što se “zgrada trese”

Građani tvrde da zbog miniranja nemaju mira od kada je počela izgradnja Ulice Veliše Mugoše u Podgorici

25483 pregleda 45 reakcija 9 komentar(a)
Radovi u Ulici Veliše Mugoše u petak, Foto: Borko Ždero
Radovi u Ulici Veliše Mugoše u petak, Foto: Borko Ždero

Stanari zgrada i kuća ispod Gorice, a u čijoj blizini je u toku izgradnja Ulice Veliše Mugoše, u petak su zbog miniranja na trasi zvali Građevinsku, Ekološku i Komunalnu inspekciju da izađe na teren, ali tvrde da su pozivi bili bezuspješni.

Kako su istakli, miniranje na toj dionici je redovna pojava, ali je u četvrtak i petak bilo toliko jako da se zgrada bukvalno tresla.

“Zgrada se trese, buka je nesnosna, svako malo su danas minirali. Zvao sam Građevinsku inspekciju, Ekološku, Komunalnu, policiju, međutim niko se nije udostojio da izađe na teren”, kazao je “Vijestima” Milić Popović. On je rekao da je na njegovom spratu u jednom stanu napukao zid, a oštećena su i vrata.

Stanarka u čijem stanu je navodno napukao zid, nije bila svome domu kada je novinar “Vijesti” u petak bio na licu mjesta. Vidio je da radnik mašinom razbija stijene, a pored zgrade se na dosta mjesta nalazilo rasuto kamenje.

“Neko ovome mora da stane na kraj. Neshvatljivo je da se minira u blizini zgrada i kuća. Zgrada pored koje sada rade je udaljena svega par metara od gradilišta, pojedini balkoni dvadeset do trideset centimetara. Govorila sam im da ne smiju tako da rade, postoji tečnost, koja razbija stijene, ali izvođač kaže da je skupo”, istakla je Vjera Radunović.

Ona je naglasila da su, od kada su počeli radovi krajem prošle godine, građani izloženi stresu.

“Ovde se stalno trese od njihovih radova. Te stijene su povezane. Na kući u kojoj živim su se pojavile pukotine”, kazala je Radunović.

Ona smatra da mi neko morao da iskontroliše kako izvođač radi.

“Niti ima nadzora, pretpostavljam da bi trebao i neki geolog da bude prisutan ovdje, zbog terena, jer smo na obali Morače, a ovoliko je zgrada napravljeno. Ko garantuje da ovo jednog dana pod pritiskom neće popustiti”.

Radunović je pokazala novinaru “Vijesti” nekoliko pukotina koje su se pojavile na terasi njene kuće.

“Nisam gledala, ali vjerujem da ih ima i u kući”.

Radunović je kazala da ima utisak da se radovi na čitavoj dionici odvijaju bez ikakvog reda.

“Planirali su parking u dijelu gdje su širili ulicu i gdje je iznad veliko kamenje, koje prijeti da se obruši. Ko će tu da parkira”.

Iz Glavnog grada, odnosno Agencije za izgradnju i razvoj, “Vijestima” su odgovorili da je u sklopu radova na opremanju lokacija predviđeno uklanjanje dijela stijenske mase radi izgradnje saobraćajnice, uz upotrebu eksploziva. Ističu da izvođač posjeduje licencu za miniranje.

“Za izvođenje minerskih radova, dozvolu je izdao nadležni državni organ. Što se tiče navodnog pucanja zidova, Agencija je ranije angažovala vještake koji su izvršili obilazak terena i na objektu nijesu konstatovali oštećenja koja su mogla biti posljedica izvođenja radova”, tvrde iz Agencije.

Rekonstrukcija ulice počela je krajem prošle godine, a na sajtu Glavnog grada piše da su radovi u toku i da je završetak predviđen tokom ove godine. Iz Glavnog grada “Vijestima” nijesu odgovorili za kada je tačno planiran završetak radova, da li kasne i zbog čega.

Vrijednost projekta je million eura, ali u tu cifru, kako je pojašnjeno, nije uračunato rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Radove izvodi kompanija “Tošković”, čiji je vlasnik Ivica Tošković lani pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza. Viši sud u Podgorici prihvatio je sporazum o priznanju krivice, ali to nije spriječilo Agenciju za razvoj i izgradnju Podgorice da potom sa Toškovićevom kompanijom zaključi više ugovora vrijednih blizu dva miliona eura.

U istraživačkom centru MANS-a koji je objelodanio detalje posla ove kompanije sa podgoričkim Vodovodom, ukazuju da je posljednji u nizu tih ugovora zaključen u februaru, tri mjeseca nakon što je Tošković pravosnažno osuđen, te da niti jedan od poslova nije okončan na vrijeme.

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice je sredinom februara kompaniji “Toškovići” dodijelila posao rekonstrukcije Ulice 18. jula u podgoričkom naselju Momišići.

Ugovor vrijedan 400 hiljada eura sa ovom kompanijom potpisao je direktor Agencije Srđan Raičević u trenutku kada je Ivica Tošković već tri mjeseca bio pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza. Uz prijavu na tender, Tošković je dostavio uvjerenje Ministarstva pravde iz avgusta prošle godine u kome se navodi da nije osuđivan.

Iz Agencije su MANS-u odgovorili da nisu dodatno provjeravali dokumentaciju koju je Tošković dostavio, ali i pored toga ističu da je ona bila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Kompaniji “Toškovići” su prethodno dodijeljeni poslovi rekonstrukcije ulica Veliše Mugoše u Zagoriču i Vuka Karadžića u centru grada.

Oba ugovora, vrijedna više od milion i po eura, Agencija je potpisala u oktobru prošle godine, nakon što je Viši sud u Podgorici potvrdio sporazum o priznanju krivice...

Bonus video: