Podobnost otključava bravu stana

Kontroverzna stambena politika Ministarstva odbrane je još jedan vid nagrađivanja u Vojsci, ne zna se kome sve su dodijeljeni ključevi, tvrde brojni pripadnici, u resoru Predraga Boškovića ćute o tome kako su dijeljeni stanovi

48720 pregleda 320 reakcija 73 komentar(a)
Široke ruke prema saradnicima: Bošković, Foto: Vlada Crne Gore
Široke ruke prema saradnicima: Bošković, Foto: Vlada Crne Gore

Stambena politika koju je u protekle četiri godine vodilo Ministarstvo odbrane (MO) na čelu sa ministrom Predragom Boškovićem (DPS) bila je štetna po imovinske interese države, ali i pogodna alatka za nagrađivanje i kupovinu naklonosti politički podobnih pripadnika Vojske Crne Gore (VCG).

Tvrde to brojni pripadnici VCG koji su veoma nezadovoljni načinom na koji je postupano sa bivšim vojnim stambenim fondom koji je naslijeđen od nekadašnje zajedničke Vojske Srbije i Crne Gore, a koga je u Crnoj Gori činilo 268 službenih stanova.

Iako bi trebalo da budu korištene od pripadnika sistema odbrane Crne Gore samo dok im traje postavljenje na dužnost i aktivna vojna služba, nekretnine iz vojnog stambenog fonda su proteklih godina dodjeljivane na povoljni otkup onima koji su ih koristili.

Vlada Crne Gore je sredinom prošlog mjeseca dala saglasnost da se na isti način postupi i sa preostalih ukupno 119 stanova iz vojnog stambenog fonda koji još nisu za sitan novac prodati ljudima kojima su dodijeljeni na korišćenje kao službeni stanovi. To znači da će i ti stanovi biti prodati po cijenama koje mogu biti umanjene i do 80 odsto u odnosu na tržišnu vrijednost.

Imena “srećno skućenih” isplivavaju

Ko je sve na ovaj način dobio stan i priliku da ga otkupi za simboličnu sumu, za sada je nepoznanica, jer MO nikada nije objavilo spiskove onih kojima su dodijeljeni ključevi, niti je te spiskove dostavilo pripadnicima VCG koji su ih tražili na uvid.

Ipak, neka od imena “srećno skućenih“ počela su da nezvaničnim kanalima dolaze do javnosti i da pritom otkrivaju i vrlo čudne aršine po kojima je Bošković rješavao pitanja krova nad glavom nekih oficira.

“Tako su, na primjer, stanove u Baru, odnosno Tivtu, nedavno dobili novi komandant Mornarice VCG, kapetan fregate Goran Đurković, odnosno komandant školskog broda ‘Jadran’, kapetan korvete Ivan Laković. To ne bi bilo čudno ako se, međutim, ima u vidu to što su njih dvojica stan dobili prije dosadašnjeg v.d. komandanta Mornarice Jusufa Jonuza, koji uskoro odlazi u penziju u činu kapetana bojnog broda, sa mnogo više godina radnog staža, ali sa neriješenim stambenim pitanjem od strane države za koju je radio preko tri decenije“, kazao je izvor “Vijesti“.

Bošković
Boškovićfoto: Boris Pejović

Sagovornik tvrdi da u VCG trenutno ima oko 1.500 pripadnika koji nemaju riješeno stambeno pitanje i da polovina od njih prima takozvane uvećane troškove života jer su podstanari.

MO nije odgovorilo na pitanje “Vijesti“ koliko je ukupno za vrijeme mandata ministra Boškovića podijeljeno stanova pripadnicima VCG i službenicima MO, kao i na osnovu čega je to rađeno nakon što su stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o VCG iz 2019. kojima je izbrisana do tada postojeća obaveza MO da stambeno zbrinjava profesionalna vojna lica.

“Upravo tada (2019. godine), svi stanovi iz dotadašnjeg vojnog fonda, prešli su u državni stambeni fond i nadležnost Uprave za imovinu. Istovremeno, provladin Sindikat Vojske Crne Gore je dobio ekskluzivno pravo da formira tzv. Stambenu zadrugu ‘Odbrana’, dok to nije omogućeno Sindikatu odbrane i Vojske Crne Gore čiji čelnici nisu bili ‘na liniji’ politike koju je u MO sprovodio ministar Bošković“, kaže jedan od sagovornika “Vijesti“.

Podobnom sindikatu 400.000 eura lani

Sagovornici ističu da MO redovno uplaćuje novac uz vojnog budžeta na račun Stambene zadruge koju vodi provladin vojni sindikat i da je samo u prošloj godini na taj način otišlo 400.000 eura državnog novca.

Iz Boškovićevog resora nisu odgovorili ni na pitanja “Vijesti“ u vezi sa uplatama iz budžeta sistema odbrane Stambenoj zadruzi, kao ni na pitanja koliki je broj službenih vojnih stanova dodijeljen za vrijeme mandata aktuelnog ministra odbrane i zašto je njihovim dobitnicima omogućeno da ih otkupljuju pod povoljnim uslovima.

Kolika je mogućnost da se kroz ovakvu stambenu politiku MO vrši nedozvoljeni politički uticaj na stambeno nesituirane pripadnike VCG, pokazuje i činjenica da je po članu 6 Pravilnika o rješavanju stambenih potreba oficira podoficira i civilnih lica u službi u VCG propisano da “ministar odbrane donosi odluku o načinu raspodjele raspoloživih stanova i sredstava za rješavanje stambenih potreba po kategorijama lica iz ovog pravilnika“.

Ministar formira i Komsiju za rješavanje stambenih potreba koja vodi postupak i raspisuje oglase za dodjelu stanova, odnosno stambenih kredita.

Podjela stanova u VCG je već ranije bila predmet privatnih tužbi pripadnika vojske protiv MO i sudskih odluka u korist tužilaca, tvrde sagovornici “Vijesti”.

“Tako, na primjer, rang-lista vojnih lica koja su dobila stan u zgradi na Starom aerodromu u Podgorici još nije pravosnažna. Tadašnja podjela napravila je duboki razdor i svađu među kolegama i njihovim porodicama“.

”Generalski stan” šefu obezbjeđenja

Stambena zadruga “Odbrana“ 26. avgusta, četiri dana pred parlamentarne izbore, raspisala je oglas za prodaju stanova na lokaciji Rsojevica u Danilovgradu, ukupno 36 stanova različite strukture i površine. Pravo učešća na oglasu za kupovinu tih stanova imaju samo članovi Stambene zadruge, a kvadrat novogradnje im se prodaje po cijeni od 550 eura. Iako je i to značajno umanjena cijena u odnosu na tržišnu, i ovaj iznos za kvadrat stambenog prostora je izuzetno veliki imajući u vidu bagatelne iznose po kojima je do sada privilegovanima u VCG i MO omogućavan otkup prethodno im na korišćenje dodijeljenih službenih stanova.

“Dok su veterani u vojsci - podoficiri čina zastavnika i zastavnika prve klase, te oficiri čina potpukovnika i pukovnika odlazili u penziju bez rješenog stambenog pitanja, ministar odbrane je koristeći ulogu predsjednika vojne Komisije za stambena pitanja bio široke ruke prema svojim neposrednim saradnicima, ali i mnogo mlađim oficirima koji su mu se dokazali svojom poslušnošću i spremnošću da agituju i rade za DPS u Vojsci. Čak su i članovi ministrovog protokola dobili stan, dok su vojna lica sa višedecenijskim stažom odlazila, ili su bukvalno istjerana u penziju bez svog krova nad glavom. Podaci ili spisak lica u MO i VCG koja su dobila stan, krije se od pripadnika Vojske, kao i cijele javnosti“, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Kao ilustrativan primjer kontroverznih radnji, sagovornici navode da je Bošković na ovaj način među prvima dodijelio stan šefu svog ličnog obezbjeđenja - profesionalnom vojnom licu koje je po činu stariji vodnik, a koji je dobio “generalski stan“ od 80 kvadrata u Podgorici. Taj stan prethodno je kao službeni, tokom obavljanja dužnosti prvog načelnika Generalštaba VCG, koristio general-major Jovan Lakčević.

Iz MO nisu odgovorili ni na traženje “Vijesti“ da prokomentarišu, odnosno potvrde ili demantuju ove navode.

Komisija za rješavanje stambenih pitanja Vlade kojom je rukovodio Bošković je pored ostalih, od 2016. do sada riješila stambena pitanja i za četvoro ministrovih bliskih saradnika - stan od 75 kvadrata dodijelila je generalnom direktoru Direktorata za ljudske resurse u MO Mihailu Volkovu (DPS), dok su generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović (DPS) i generalna direktorka Direktorata za materijalne resurse MO Alma Ljuljanaj Jovićević (DPS) dobili stambene kredite pod veoma povoljnim uslovima, u iznosima od po 40.000 eura.

Sekretarka Ministarstva odbrane Nada Ulićević (DPS) dobila je pod isto tako izvanredno povoljnim uslovima stambeni kredit od 20.000 eura.

Bonus video: