Za Titov bulevar još 73.066 eura

Nova intervencija na gradskoj saobraćajnici izgrađenoj 2008. godine, koja bi, da je kvalitetno građena, trebalo da “drži” nekoliko decenija...

4946 pregleda 15 komentar(a)
Saniraju bulevar na Starom aerodromu po ko zna koji put, Foto: PG Biro
Saniraju bulevar na Starom aerodromu po ko zna koji put, Foto: PG Biro

Ekipe podgoričkog gradskog preduzeća “Putevi” i ove godine saniraju Bulevar Josipa Broza Tita na Starom aerodromu, što je postala uobičajena praksa na većini saobraćajnica u glavnom gradu.

Sanacija će građane Podgorice ovaj put, kako je saopšteno iz Glavnog grada, koštati 73.066 eura.

Kako su pojasnili, ovaj put se radi od Ulice Zmaj Jovine do Admirala Zmajevica i od Ulice aerodromske do kružnog toka kod Vatrogasnog doma.

“Ukupna površina bulevara na kojoj se izvodi sanacija je 2.110 metara kvadratnih, a vrijednost radova iznosi 73.066 eura”, saopštili su iz Glavnog grada.

Podsjetili su da su “Putevi” u prethodnom periodu sanirali dio Bulevara Josipa Broza Tita - od raskrsnice sa Ulicom Admirala Zmajevića do raskrsnice sa Ulicom Pilota Cvetkovića i Milojevića, vrijednosti 100.000 eura.

Bulevar na Starom aerodromu je rađen u sklopu treće faze obilaznice oko Podgorice. Investicija je koštala 2.200.000 eura, a nova saobraćajnica sa četiri trake završena je 2008. Nedugo nakon toga, bila je neophodna rekonstrukcija jer je utvrđeno da je posao loše odrađen...

Putari su i nakon toga bili primorani više puta da intervenišu. Posljednja rekonstrukcija je rađena prije dvije i po godine, od kružnog toka na Starom aerodromu do kružnog toka u blizini Plantaža, zbog sanacije oštećenog asfalta.

Struka kaže da kvalitetno urađeni bulevari ne mogu da propadnu za tako kratko vrijeme, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

Iz organizacije KOD naveli su ranije da većina ulica koje se asfaltiraju uglavnom nakon godinu ili dvije postaju “zrele” za ponovno presvlačenje asfaltom, odnosno takozvano krpljenje rupa.

“Prvi važan faktor je činjenica da podloga koja se priprema za asfaltiranje često nije dobro urađena, nije nasuta pravim materijalom i nije preko nje na adekvtan način pređeno valjkom kako bi se stabilizovala. Podloga koja nije stabilizovana, a preko je presvučen asfalt, počinje da se pomjera, sliježe.... i asfalt puca. Pukotine se vremenom pune vodom, dodatno se šire oštećenja samim prolaskom automobila, kamiona, autobusa...”.

Rješenje problema vide u nezavisnom i stručnom ispitivanju podloga i navode da je očigledno da to sada nije slučaj.

“Drugi faktor predstavlja i kvalitet ugrađenog asfalta koji, takođe, mora biti predmet nadzora. Odnosno, nadzor mora biti prisutan u asfaltnoj bazi za vrijeme pripreme asfaltne mase i mora se neposredno uvjeriti da li je ispoštovana receptura po kojoj se spravlja asfalt. Dodatno i vrijeme ugradnje asfalta igra značajnu ulogu. S obzirom na to da je asfalt mješavina mineralnog agregata i bitumena, odnos tih komponenti u krajnjem proizvodu mora biti sproveden strogo po recepturi. Rješenje za ovaj problem je kao i za prethodni - nadzor koji mora biti objektivan i nezavisan”.

Istakli su da oba problema imaju istu pozadinu - odsustvo stručnog nadzora. Jedan od primjera je popravka 715 metara duge Cvjetne ulice na Starom aerodromu, koja je uslijedila nakon prošlogodišnjeg otvaranja i rekonstrukcije koja je koštala milion eura. Svega nešto više od pola godine od rekonstrukcije, radnici preduzeća “Putevi” morali su da intervenišu, odnosno da popravljaju dionicu, iako nijesu bili izvođači radova.

Rekonstrukcija Cvjetne ulice podrazumijevala je izvođenje radova na polaganju hidrotehničkih, elektro i tk instalacija (vodovod, fekalna i atmosferska kanalizacija i javna rasvjeta), a radovi su bili povjereni danilovgradskoj firmi “Met&Alu Plast“.

Građani iz te ulice su više puta negodovali zbog kašnjenja radova...

I gradski bulevari, rađeni u vrijeme gradonačelnika Miomira Mugoše, puni su rupa i neravnina, a nerijetko se i prekopavaju zbog polaganja raznih instalacija.

Bonus video: