Kašćelan: Situacija na Cetinju alarmantna, svi da poštuju mjere

"Već imamo slučajeve obolijevanja cijelih porodica, ali nažalost i smrtne slučajeve unutar jedne porodice za manje od 24 sata. Napominjemo da se sve propušteno može nadoknaditi, osim ljudskog života", kaže se u saopštenju

7524 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje u užem sastavu razmatrao je danas epidemiološku situaciju u gradu i zaključio da je izuzetno ozbiljna, bez obzira na to što je primjetno da se bolje poštuju preporučene preventivne mjere Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje, saopšteno je iz Prijestonice.

"Na Cetinju su za prvih deset dana oktobra registrovana 92 oboljela od Covid-19, od čega u periodu od 5. do 11. oktobra njih 51. U ovom periodu obavljena su 202 testiranja. Među testiranima bile su četiri trudnice i 34 djece. Dvije osobe su preminule", kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Službenici Komunalne policije Prijestonice Cetinje, Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, kao i Tržišne inspekcije, postupajući u skladu sa ovlašćenjima, kontrolisali su 122 ugostiteljska objekta i 16 trgovina, dok je 440 građana upozoreno da poštuju mjere.

"Epidemiološka situacija u Prijestonici Cetinje izuzetno je složena, sa više od 100 oboljelih i šest smrtnih slučajeva. Kovid timovi Doma zdravlja i epidemiolozi Instituta za javno zdravlje angažovani su u punom kapacitetu, kao i službenici Komunalne policije i Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, kako bi se spriječilo dalje širenje novog koronavirusa i sačuvalo javno zdravlje. Mjere se posljednjih dana mnogo bolje poštuju u privrednim društvima, kao i na javnim površinama, ali je primjetno da građani i dalje ne poštuju mjere samoizolacije, te da se okupljaju suprotno izdatim preporukama", kaže se u saopštenju.

Oni su apelovali na građane, a posebno na mlade, da izbjegavaju organizaciju slava i rođendana, žurki, kao i drugih događaja koji podrazumijevaju učešće većeg broja ljudi, jer tako sebe i druge izlažu nepotrebnom riziku od obolijevanja.

"Već imamo slučajeve obolijevanja cijelih porodica, ali nažalost i smrtne slučajeve unutar jedne porodice za manje od 24 sata. Napominjemo da se sve propušteno može nadoknaditi, osim ljudskog života", kaže se u saopštenju.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, koji je i rukovodilac Opštinskog tima, sazvao je nakon sjednice tog tijela i kolegijum gradonačelnika, na kojem je upoznao sekretare, direktore i rukovodioce gradskih sekretarijata, direkcija i službi sa epidemiološkom situacijom u gradu.

"Kašćelan je predstavnike lokalne uprave upozorio da je situacija alarmantna i zatražio od njih da preduzmu sve mjere opreza kako bi sačuvali sopstveno i zdravlje zaposlenih, kao i građana sa kojima dolaze u kontakt", kaže se u saopštenju.

Podsjetio je i da su četiri zaposlena u Prijestonici inficirana novim koronavirusom, te da je dio rukovodilaca i službenika u samoizolaciji.

"Mjere prevencije moraju se poštovati, a posebno treba obezbijediti poštovanje fizičke distance, stalno nositi zaštitne maske i svesti sve socijalne kontakte na minimum. Period pred nama je izazovan, čeka nas dosta obaveza oko pripreme i usvajanja strateških dokumenata i budžeta. Ne smijemo dozvoliti da sistem stane, jer imamo odgovornost prema građanima, čije potrebe moraju u svakoj situaciji biti naš ključni prioritet", zakljuceno je u saopštenju.

Bonus video: