Begić: Ako se nastavi ovako, slijedi zatvaranje lokala u Podgorici i zabrana kretanja nakon 22 sata

Konferenciju za novinare možete pratiti uživo i na Televiziji Vijesti

97570 pregleda 584 reakcija 98 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Jedan dio građana koji se ne pridržava mjera očigledno nije shvatio da se radi o obolljenju koje ne bira, kazao je Sreten Kavarić iz Kliničkog centra Crne Gore.

"Iskušavanje ove infekcije, nepridržavanje mjera može da se završi fatalno. Dovoljno je pogledati izvještaje o broju dnevno inficiranih da vidimo da nismo sami, da je situacija iz dana u dan sve lošija i u refgionu i u čitavom svijetu", kazao je Kavarić.

Hospitalizovano 303 pacijenta

Broj hospitalizovanih pacijenata u Crnoj Gori od Kovid 19 je 303, saopštio je Kavarić.

Sreten Kavarić
Sreten Kavarićfoto: Screenshot

On je kazao da je od tog broja 62 pacijenta u KCCG, a da je 17 životno ugroženi. U barskoj Bolnici je hospitalizovano 39 pacijenata od kojih je sedam životno ugroženo, u beranskoj bolnici 57 od kojih je sedam sa teškom kličkom slikom...

U nikšićkoj bolnici je hospitalizovano 65 pacijenata, a šest je sa sa teškom slikom, a u bolnici Brezovik 33. U bolnici Kodra je šest pacijentkinja - četiri porodilje i dvije trudnice, u pljevaljskoj bolnici 27 pacijenata, a u bjelopoljskoj 14 pacijenata.

Upitan o situaciji u Podgorici i dal i joj prijeti zatvaranje, Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje kazao je da ako se ovakav trend nastavi može se računati da će se u Podgorici zatvoriti ugostiteljski objekti i zabraniti kretanje poslije 22 sata.

"Moramo da se potrudimo svi da Podgoricu ne zatvorimo. Nezahvalno je reći šta će biti od ponedjeljka do petka u ponoć kada završavamo presjek. Nikada nije kasno da se krene sa strogim poštovanjem preporuke'', kazao je Begić.

"Nošenje maski imperativ"

On je kazao da do sada nisu imali situaciju da je epidemiološki škola označena kao mjesto u kojem je došlo do obolijevanja.

"Imamo obolijevanje u zajednici učenika ili nastavnika koji tamo pohađaju školu i to je velika razlika. Ako se mjera ne pridržavamo postoji rizik da budemo izloženi virusu. Nastavnici i djeca nisu bili izloženi virusu u školi, što je bitno. Nošenja maski je imperativ i zbog toga smo škole napravili otpornim'', kazao je Begić.

Senad Begić
Senad Begićfoto: Screenshot

On je dodao da nema potrebe da druga djeca iz odjeljenja idu u samoizolaciju, ako je jedno dijete dokazano pozitivno.

"Kada će se prelaziti na online model nastave najpribližniji je odgovor kada nastava ne bude imala smisla, odnosno kada izostajanje u odjeljenju bude iznad 30 odsto ili kada broj inficiranog nastavnog kadra bude takav da škola ne može organizovati nastavu", rekao je Begić.

Odgovorio je i da je vrijeme čekanja na rezultate testiranja dva i po do tri dana i da zavisi od broja uzoraka koji se dnevno dopremaju u Institut za javno zdravlje.

"Sve zajedno kad se spoji situacija uopšte nije dobra"

Begić je kazao da je "za očekivati da će u narednom doći do povećanja smrtnosti".

"Različite su teorije i pretpostavke koje leže u pozadini ove tvrdnje, odnosno predviđanja. Neki imaju veze sa vitaminom D koji je proporcionalan količini sunčanih dana kopji su nažalost za nama. Solidni dokazi povezuju nižu smrtnost tokom ljetnjih i proljećnih mjeseci upravo veztano za lijepo vrijeme i osunčanost zbog vitamina D. Drugi problem je zagađenost vazduha. Svi znamo da smo prošle godine imali tešku situaciju što se tiče zagađenosti u Crnoj Gori pojedinim gradovima. Za očekivati je da povećana zagađenost u kombinaciji sa koronom dovede do povećanja smrtnosti i na kraju sezona virusa gripa. Sve zajedno kad se spoji situacija uopšte nije dobra", rekao je Begić.

"Za sada nema potrebe za novim kovid bolnicama"

Kavarić je kazao da je ranije naglašavao značaj primarne zdravstvene zaštite i ogromnog broja pacijenata koji mogu da se liječe u kućnim uslovima i imaju mogućnost za samoizolaciju.

"Oni do određenog nivoa mogu da se liječe u kućnim uslovima. Na osnovu redovnim posjetama i protokolima moguće je napraviti trijažu i moguće primiti srednje teške i teške pacijente koji su prema svim pokazateljima zaslužili da budu pregledani i budu hospitalizovani. Broj onih koje smo primili u KCCG je manji od broja postelja koje možemo još da angažujemo bez otvaranja ekstra bolnica. Sav materijal je uskladišten i po potrebi se može u roku do dana stvoriti bolnica. Nemamo nagovještaj da treba da otvorimo bolnicu u bilo kojoj ustanovi osim zdravstvenog sistema. Za sada nema potrebe za kovid bolnicama'', rekao je Kavarić.

Bonus video: