MJU: U pripremi Strategije u najvećoj mjeri usvojene sugestije nevladinog sektora

Iz Ministarstva su kazali da Vlada prepoznaje NVO kao važnog partnera u kreiranju i implementaciji strateških javnih politika i da su u pripremi Strategija ispoštovani svi formalni i neformalni standardi participacije zainteresovane javnosti
74 pregleda 1 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Vlada Crne Gore
Suzana Pribilović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.01.2018. 16:45h

U pripremi Strategije unaprijeđenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija (NVO) 2018 – 2020. ispoštovani su svi formalni i neformalni standardi participacije zainteresovane javnosti i u najvećoj mjeri usvojene sugestije nevladinog sektora, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Koalicija NVO "Saradnjom do cilja" saopštila je danas da Strategija nije odraz potreba nevladinog sektora u Crnoj Gori i da je od najmanje pet ključnih segmenata i predloga koji su tokom javne rasprave o nacrtu Strategije uputile NVO u cilju poboljšanja tog dokumenta, Vlada prihvatila samo jedan.

Iz Ministarstva su kazali da Vlada prepoznaje NVO kao važnog partnera u kreiranju i implementaciji strateških javnih politika i da su u pripremi Strategija ispoštovani svi formalni i neformalni standardi participacije zainteresovane javnosti.

„Postupak pripreme je sproveden transparentno, uz davanje mogućnosti svim zainteresovanim subjektima da daju doprinos, a u konačnom tekstu Strategije uvažene su značajne sugestije zainteresovane javnosti“, navodi se u reagovanju Ministarstva.

Rješenja iz Strategije, kako ističu, zasnovana su na analitičkim nalazima relevantnih nacionalnih i međunarodnih dokumenata u ovoj oblasti.

„Opšti cilj Strategije je dalje unaprijeđenje pravnog i institucionalnog okvira za djelovanje NVO i jačanje saradnje javne uprave i NVO u procesu kreiranja i primjene javnih politika, uvažavajući njihove različite, ali komplementarne uloge i odgovornosti u ovom procesu“, poručili su iz Ministarstva.

Oni su ukazali da se Strategija bavi svim ključnim temama od značaja za razvoj civilnog društva u Crnoj Gori i realno bira prioritete i fokus budućih aktivnosti usmjerava na pitanja koja su od suštinskog značaja za dalji razvoj NVO sektora.

Kako su istakli, prvi put je definisano da oblast volonterizma mora biti drugačije normativno uređena, u skladu sa problemima koje je Vlada identifikovala u usvojenoj Analizi efekata implementacije Strategije razvoja nevladinih organizacija 2014-2016.

„Postojeći normatvni okvir nije adekvatan za ostvarivanje osnovnog smisla volontiranja, pa je neophodno da pretrpi izmjene u narednom periodu“, objasnili su iz Ministarstva dodajući da razvoj socijalnog preduzetništva na principima dobre uporedne prakse zemalja EU može značajno doprinijeti socio-ekonomskom razvoju Crne Gore i znatno više pažnje treba posvetiti njegovoj promociji i afirmaciji.

Iz Ministarstva su kazali da Strategija prepoznaje potrebu da se razmotri normativno uređenje postupka dodjele državne imovine na korišćenje NVO.

Uloga NVO u procesu pristupanja Crne Gore EU, prema njihovim riječima, mora biti osnažena i Strategija na poseban način tretira i tu temu.

„Sve navedeno ukazuje da su sugestije nevladinog sektora u najvećoj mjeri usvojene, uvažavajući činjenicu da je u pitanju strateški dokument koji daje strateške smjernice u ovoj oblasti, te čudi reakcija Koalicije imajući u vidu da su predstavnici NVO sektora imali mogućnost učešća u procesu pripreme dokumenta kroz rad Radne grupe i postupak javne rasprave“, naveli su iz Ministarstva.

Kako su kazali, navodi iz saopštenja Koalicije ukazuju na nerazumijevanje uloge države kada je u pitanju razvoj NVO sektora.

Iz Ministarstva ističu da Strategija akcentuje sva pitanja koja se tiču unaprijeđenja ambijenta za razvoj građanskog društva, koji je, kako su ocijenili, i u ovom trenutku na zadovoljavajućem nivou, o čemu svjedoči i broj registrovanih NVO.

„Ipak, opredjeljenje Vlade je da dodatno unaprijeđuje mehanizme saradnje između dva sektora, što je jasno iskazano i kroz usvojeni strateški dokument“, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: