Novaković o Strategiji: Jasan odgovor Vlade da njoj nisu potrebne razvijene NVO

Novaković je navela da je Vlada izbjegla da definiše politiku dodjele prostora i zemljišta u vlasništvu na korišćenje NVO
248 pregleda 3 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Boris Pejović
Ana Novaković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.01.2018. 16:31h

Strategija unaprijeđenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija (NVO) 2018-2020 nije odraz potreba nevladinog sektora u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Koalicije NVO - saradnjom do cilja.

Predsjednica Upravnog odbora Koalicije, Ana Novaković, rekla je da je riječ o još jednom dokumentu "koji je Vlada očigledno kreirala samo za sebe, i za potrebe štrikiranja svojih obaveza u procesu evropske integracije".

Vlada je u četvrtak donijela pomenutu strategiju, a ministarka javne uprave Suzana Pribilović je nakion sjednice kazala da je tim dokumentom predviđena reforma volonterizma i razvoj koncepta socijalnog preduzetništva. Takođe je rekla da je za njih ključno unapređenje institucionalne saradnje sa NVO.

Novakovićeva, pak, tvrdi da Strategija koja treba da podrži razvoj nevladinog sektora, ne sadrži nijednu mjeru osnaživanja kapaciteta nevladinih organizacija.

„To je jasan odgovor Vlade da njoj nisu potrebne razvijene NVO“, ocijenila je Novaković.

Strategija, prema njenim riječima, pokazuje da Vlada ne želi jako civilno drustvo, već se aktivnostima uglavnom planira osnaživanje kapaciteta državnih službenika za saradnju sa NVO.

Novaković je navela da je Vlada izbjegla da definiše politiku dodjele prostora i zemljišta u vlasništvu na korišćenje NVO.

Potreba da se ovo pitanje adekvatno uredi, te propišu jasni uslovi dodjele prostora i zemljišta za NVO, kako je dodala, prepoznata je i u Izvjestaju Evropske komisije (EK) za Crnu Goru iz 2016. godine.

Odnos Vlade prema razvoju nevladinog sektora, kako navodi Novaković, jasno se vidi i kroz finansijski segment dokumenta.

Od ukupno 34 aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom, iz budžeta će biti finansirana realizacija 12 aktivnosti, u iznosu od 12 hiljada eura.

Ovaj dokument, kako je rekla, pokazao je šta se dešava kada NVO ne učestvuju u procesu izrade propisa.

Bonus video: