Advokati traže vraćanje ugleda profesije, moguće i stupanje u štrajk

Inicijativom se traži da se preduzmu koraci za poboljšanje položaja advokata, koji je, kako tvrde, ugrožen

4964 pregleda 42 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advokati su spremni da preduzmu sve neophodne korake radi vraćanja advokatske profesije na mjesto koje zaslužuje, jer sadašnjem rukovodstvu Komore odgovara ovakvo stanje kojim se ova profesija svakim danom sve više degradira, a krajnja opcija, ukoliko se ne preduzmu konkretne mjere, bila bi stupanje u štrajk.

To se navodi u saopštenju više od 100 nezadovoljnih advokata povodom inicijative koja je upućena početkom septembra Advokatskoj komori Crne Gore.

Inicijativom se traži da se preduzmu koraci za poboljšanje položaja advokata, koji je, kako tvrde, ugrožen.

"Osim neprihvatljivog postupanja sudija prema većem dijelu advokata, a zbog koga najveću cijenu plaćaju građani, advokati ukazuju i na niz zakona koji su proteklih godina donijeti kako na štetu advokata, tako i na štetu svih građana. Advokati su svjesni da je, usljed medijskog eksponiranja i neprikladnog ponašanja pojedinaca iz njihovih redova, javnost u Crnoj Gori stekla utisak da se ova zahtjevna i odgovorna profesija ne obavlja etično i profesionalno", navodi s eu Inicijativi.

Kako objašnjavaju, problemi su počeli uvođenjem notara u pravni sistem kojim je započelo sužavane obima poslova advokatima koji su do tada sačinjavali ugovore, te nametanje dvostrukog plaćanja od strane građana, ukoliko ipak odluče da angažuju advokata prije zaključenja ugovora.

"Dalje, izmjenama Zakona o parničnom postupku omogućeno je državi da njeni zaposleni kod Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i nadležnih organa opštine, koriste advokatsku tarifu i od građana naplaćuje troškove, što smatraju nedopustivim potezom, napravljenim sa ciljem obeshrabrivanja građana da tuže državu, jer rizikuju plaćanje troškova postupka državi na ime rada zaposlenih koji već primaju platu od te iste države.

Sa druge strane ukoliko uspiju u sporu male vrijednosti (do 1000 eura) građani rizikuju da im ne budu nadoknađeni troškovi angažovanja advokata, jer je to ostavljeno na ocjenu sudu, koji ovu odredbu primjenjuje na štetu građana, a što dodatno ograničava pristup sudu, jer se građanima ne isplati pokretati postupke za koje im je potrebna stručna advokatska pomoć, ako im trošak advokata kojeg angažuju, u slučaju uspjeha u sporu, neće biti nadoknađen.

Osim navedenih, na spisku se nalazi još niz zakona, a kao najznačajnije ističu i posljednje izmjene Zakona o javnim nabavkama kojim su advokatske usluge izuzete iz istog, čime je omogućeno starješinama državnih organa da bez ikakvih tendera i kriterijuma angažuju advokate koje sami izaberu, Zakona o radu kao i Zakon o alternativnom rješavanju sporova kojima se građanima nameće obavezno mirenje o njihovom trošku, pri čemu ne samo da im neće biti nadoknađeni troškovi angažovanja advokata, već troškove posrednika i evaluatora snose stranke na jednake djelove".

Takođe, advokati su tražili sankcionisanje neodgovornih pojedinaca iz sopstvenih redova koji svojim ponašanjem ruše ugled ove časne profesije.

Naglašavaju da je u Crnoj Gori registrovano preko 1000 advokata, a da se, usljed monopola i neadekvatnog ponašanja nekolicine njih, stiče pogrešan utisak u javnosti o ovoj profesiji.

"Advokati su inicijativom ukazali na niz problema sa sudijama i tužiocima, te tražili održavanje zvaničnih sastanaka sa predstavnicima tih institucija, kao i pribavljanje dokumentacije u vezi poštovanja spiska prilikom postavljanja branilaca po službenoj dužnosti i privremenih zastupnika koji se, kako objašnjavaju, ne poštuje.

Povodom inicijative predstavnici Komore upriličili su sastanak u prostorijama AK kome su prisustvovali predsjednik Zdravko Begović, potpredsjenik Dragoljub Đukanović i dva predstavnika potpisnika inicijative, a na kome je postignut dogovor da se bez odlaganja stupi u realizaciju postavljenih zahtjeva, pod uslovom da krajnja opcija bude stupanje u štrajk".

Kako podnosioci inicijative navode, dogovoreni rok za preduzimanje prvih koraka bio je kraj protekle sedmice, ali kako tvrde, od strane predstavnika Komore dogovor nije ispoštovan, uprkos činjenici da nijesu sporili da je neophodno vratiti ugled advokatskoj profesiji na način tražen inicijativom.

"Podsjećamo da će se u decembru održati izbori za novo rukovodstvo Advokatske komore, za koje je sadašnji predsjednik najavio prihvatanje i četvrtog mandata ukoliko bude predložen, što već samo od sebe dovoljno govori o sistemu funkcionisanja unutar Komore", piše u zajdničkom saopštenju advokata.

Inicijativu su potpisali sljedeći advokati:

Abazović Danijela

Asanović Nebojša

Baltić Nikola

Bečanović Vaso

Bošković Vidomir

Božić - Gluščević Andrea

Božović Josif

Brajković Luka

Bujisić Marija

Čović Vladimir

Ćetković Miloš

Ćorović Jelica

Ćorsović Boris

Dabović Teodora

Dašic Radojko

Dašić Branislav

Delević Aleksandar

Dizdarević Elmaza

Dizdarević Kasim

Dobrović Čedo

Drašković Dragan

Drobnjak Petar

Dubak Mladen

Đurđić Janko

Đuričanin Radule

Đuričanin Vukašin

Fatić Danilo

Femić Gordana

Franeta Marina

Gligorović Radosav

Gluščević Perko

Gogić Goran

Gojcaj Angjell

Hajdarović Admir

Hodžić Fata

Husić Armend

Ivanović Marko

Ivković Marko

Janković Srđan

Jasnić Savo

Kadić Ivan

Kalač Nušo

Karađuzović-Đinđović Alma

Kastratović Radoš - Lolo

Kašćelan Novica

Kavarić Dalibor

Kavedžić Nikola

Klikovac Dejan

Kljajević Arsenije

Kocka Dragana

Kostić Sava

Kovačević Predrag

Krunić Dejan

Laković Nikola

Lalatović Duško

Lazović Radojica

Leković Gorjana

Lepetić Dragan

Lepetić Stevan

Lukač Vesković Merima

Marković Nikola

Martinović Nikola

Maslovar Bojana

Medojević Darko

Milošević Marko

Miljić Milovan

Mišnić Nikolina

Mitrović Anja

Muratović Orle

Nikolić Vladimir

Nišavić Milovan

Novaković Marika

Novović Aleksandar

Obradović Radovan

Otašević Aleksandar

Papović Nina

Pavićević Bogdan

Pavićević Petar

Pantović Goran

Peković Vera

Petričević Irena

Poleksić Jovan

Prelević Dragan

Radenović Danilo

Radmila Muck Radičević

Radulović Danilo

Radulović Marija

Radulović Sanja

Radulović Vera

Radulović Veselin

Raičević Ivan

Rajković Branka

Rmuš Aleksandar

Rmuš Ratko

Rogošić Aleksandra

Ružičić Predrag

Samardžić Petar

Smolović Đorđije

Smolović Slobodan

Stijepović Luka

Stjepaničić Aleksandra

Šestović Marko

Šofranac Savo

Šuković Radivoje

Šušić Mitar

Tajić Dragana

Tajić Miljan

Tomović Dalibor

Tripković Pavle

Urošević Sonja

Velimirović Milan

Vojinović Aleksandar

Vujović Bojan

Vukadinović Igor

Vuksanović Tijana

Zarubica Danijela

Zeković Ana

Bonus video: