NVO "Brda": Bošković zbog sujete i bahatosti ne može da se pomiri sa činjenicom da njegov suludi naum neće proći

Ističu da je, svuda u civilizovanom svijetu, nepojmljivo da Vojska, kojoj je jedna od primarnih funkcija odbrana Ustava jedne suverene države, kao najviše tekovine društva, napada i gazi taj isti Ustav - u kojem piše da je Crna Gora ekološka država

2917 pregleda 1 komentar(a)
NVO "Brda" (Ilustracija), Foto: NVO Brda
NVO "Brda" (Ilustracija), Foto: NVO Brda

Iz nevladine organizacije (NVO) "Brda" saopštili su da je čovjeka, od kad zna za sebe, planina i hranila i branila, a da ono što čovjeka hrani, to ga i drži u životu.

"Uzmeš li stočaru planinu, uzeo si mu i život. Zbog 'kaprica' jednog čovjeka, Predraga Boškovića, koji zbog svoje lične sujete i bahatosti ne može da se pomiri sa činjenicom da njegov suludi naum - da pretvori Sinjajevinu u vojni poligon, neće proći, Ministarstvo odbrane - u tehničkom mandatu, naredne nedjelje planira da održi vojne vježbe na ovoj planini. Uprkos činjenici da se tome protivi ogroman broj građana, NVO, aktivista i najviše stočara koji teškim radom i mukom na ovoj planini i od nje prehranjuju svoje porodice i školuju svoju djecu", saopštili su iz te NVO.

Ističu da je, svuda u civilizovanom svijetu, nepojmljivo da Vojska, kojoj je jedna od primarnih funkcija odbrana Ustava jedne suverene države, kao najviše tekovine društva, napada i gazi taj isti Ustav - u kojem piše da je Crna Gora ekološka država.

"Takođe, nedopustivo je da država ugrožava egzistenciju socijalno najzaostalije regije - sjever i najpogođeniju populaciju - seljake i stočare, uzimajući im hleb od kojeg žive - katune, na kojima sa stokom provode više od pola godine. Pretvaranjem Sinjajevine u vojno vježbalište, stočarima se uskraćuje mogućnost da napasaju svoju stoku, na najvećem pašnjaku Evrope. Iz tog razloga biće prinuđeni da kupuju i prave zalihe sijena, koje u zimskim mjesecima nisu nimalo jeftine. Takođe, na tržištu se umanjuje kvalitet i reputacija njihovih proizvoda, jer niko neće htjeti da kupi sir i mlijeko, ukoliko zna da je vojska bacala bombe i eksplozive (štetne po životnu sredinu) na livadama gdje stoka i goveda pasu", saoštili su iz NVO "Brda".

Oni dodaju da se, da stvar bude gora, to radi baš ovih dana, kada se usljed teške ekonomske krize prouzrokovane epidemijom, "ratuje" kako bi se preživjelo i opstalo:

"Umjesto da pomogne u pospješivanju domaće proizvodnje 'bijele mrsi', što bi rezultiralo i smanjenjem uvoza, a samim tim i rizik za upadanje u dužničko ropstvo, odlazeći ministar i njegovi saradnici, svjesno i onako težak život seljaka i stočara pretvaraju u još teži. Pritom, na ovaj način, samo potvrđujući riječi velikog Mihaila Lalića, koji kaže da 'sve što je prošlo neće da prizna da je prošlo, dok se dobro ne osveti onome što dolazi na njegovo mjesto'. U ovom slučaju građanima, koji su zbog ovakvog odnosa odlazeće vlasti prema prirodnim dobrima i glasali za promjene, a samim tim i svima nama, koji smo se za vrijeme njenog mandata protivili ovom nesavjesnom i štetnom naumu. Nesporno je i legitimno da vojska treba da ima svoje vježbalište. Ali, ono jedino može biti 'instalirano' na nekom ekonomski manje 'upotrebljivom' terenu. Na lokaciji, od koje ne zavise životi i prihodi više stotina porodica i na kojoj će, šteta učinjena prirodi biti svedena na minimum. Zato, ovim putem još jednom podsjećamo javnost, da do dana današnjeg nisu urađene procjene uticaja vojnog poligona na životnu sredinu, kao ni medicinske i društveno-ekonomske posledice stvaranja vojnog poligona na Sinjajevini. Dok je odluka donijeta bez konsultacija stručne javnosti i bez razmatranja online peticije, na Vladinom sajtu, kojom je prikupljeno više od tri hiljade potpisa".

Iz NVO Brda poručuju da država koja teži da se ekonomski oporavi od pogubnih politika vođenih proteklih 30 godina, ne smije dozvoliti da se nastavi dalji trend uništavanja sela i seljaka.

Samo jako selo, ekonomski jak seljak i poljorpvrednik ovu državu mogu spasti od predstojeće katastrofalne krize, čije ćemo posledice vrlo ubrzo i osjetiti.

"NVO Brda, kao organizacija koja okuplja ljude iz plemena koja polažu pravo na korištenje katuna Sinjajevine (Bjelopavliće, Moračane i Rovčane) i koja se, između ostalog, zalaže za očuvanje i pospješivanje poljoprivrednog razvoja ovih krajeva, oštro osuđuje svako ispaljivanje i jednog metka, a kamoli gađanje bojevom municijom i upotrebu prostora Sinjajevine za vojne potrebe. Protiv toga ćemo se beskompromisno boriti svim legitimnim i legalnim sredstvima građanskog otpora. Zato, ovim putem pozivamo sve nevladine organizacije - koje se bave zaštitom životne sredine i na račun toga uzimaju ogroman novac, da ne "kuckaju" saopštenja iz udobnih kancelarija i fotelja. Da ne čekaju da građani sami izvrše pritisak i spriječe devastacije, pa da se kasnije hvale, prilikom pisanja projekata stranim fondacijama, navodeći podršku u vidu izjava za medije kao neki ogroman doprinos. Već da nam umjesto toga, pruže bezuslovnu podršku, na licu mjesta - Sinjajevini. Da na taj način opravdaju svoju ulogu, reputaciju i funkciju, koja je, naročito u poslednje vrijeme, narušenai kompromitovana. Ujedno, na teren pozivamo i sve buduće vršioce vlasti. Da i oni pruže svoju podršku i stanu uz građane, koji su im i dali podršku na izborima - zahtijevajući promjene. Ali i da odmah nakon formiranja Vlade ponište ovu odluku.

Odbranom Sinjajevine brani se Ustav, a samim tim i država Crna Gora, kao i prirodno pravo na pošten rad i pristojan život. Svaka granata koja se ispali na Sinjajevini, ispaljena je u sve nas, koji volimo ovu zemlju, kao i u budućnost naše djece, koja treba ovdje da ostanu, da žive od svog rada, u zdravoj životnoj sredini", piše u njihovom saopštenju.

Bonus video: