Ministarstvo ekonomije: Nismo nadležni za donošenje odluke da se roditeljima plati odsustvo

"Za prvih 12 dana oktobra isplaćeno je ukupno 1.039 subvencija u iznosu od 177 hiljada eura. Pravo na podnošenje zahtjeva za subvencionisanje septembarskih zarada, poslodavci i zaposleni mogu ostvariti do kraja mjeseca, tj, do 31.10. 2020. godine"

30709 pregleda 14 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Gov.me
Dragica Sekulić, Foto: Gov.me

Ministarstvo ekonomije je od početka epidemije do danas angažovalo sve raspoložive ljudske, tehničke i organizacione kapacitete u cilju pravovremene i efikasne realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19.

Iz Ministarstva ekonomije su odgovorili na navode Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da ministarstva zdravlja, prosvjete i ekonomije "nijesu donijeli akt kojim se roditelju/staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, dok traje prekid, odnosno dok je na snazi odlaganje školske 2020/2021 godine".

U reagovanju vladinog resora na čijem je čelu Dragica Sekulić, navode da se ne mogu složiti sa konstatacijom Ombudsmana da "...nadležna ministarstva nijesu preduzela potrebne aktivnosti te uspostavila međusobnu saradnju o ovom pitanju, te je izostalo donošenje odluke. Dakle, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo ekonomije, bili su dužni da blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje kako bi se stekli uslovi da roditelji/staratelji hranitelji i samohrani roditelji koriste najavljenu mogućnost".

"Sigurni smo da Ministarstvo ekonomije ne zaslužuje da bude pomenuto u ovom kontekstu i da se to ne bi ni dogodilo da smo imali priliku da Vam pojasnimo svoje nadležnosti u direktnom kontaktu. Ministarstvo ekonomije nije nadležno za donošenje akta kojim se roditelju/staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo, dok traje prekid, odnosno dok je na snazi odlaganje početka školske 2020/2021 godine. Naredbu za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa, kojom se naređuje prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, u prvom talasu epidemije, kao i mjeru kojom je roditeljima/starateljima bilo obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, donijelo je Ministarstvo zdravlja i ista je objavljena u Službenom listu Crne Gore br. 14/2020 od 13.03.2020. godine".

Iz Ministarstva ekonomije navode da je nakon najave Ministarstva prosvjete o odlaganju školske godine 2020/2021 sredinom avgusta, na njihov predlog, Vlada Crne Gore na sjednici 28. avgusta razmotrila i usvojila Informaciju o realizaciji Programa subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19, u kojoj je, između ostalog, navedeno:

"Zbog zabrane rada predškolskih ustanova, nastavlja se subvencionisanje zarada zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 7 godina i kada su u pitanju avgustovske zarade. Zbog odlaganja početka školske godine, septembarske zarade će se subvencionisati i zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 11 godina i to srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50% neto minimalne zarade i 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu". Ovaj dokument i zaključak Vlade je objavljen na zvaničnoj internet stranici Vlade Crne Gore".

Iz Ministarstva ekonomije navode da su na upit udruženja "Roditelji" u kojem su tražena pojašnjenja u vezi sa korišćenjem prava na plaćeno odsustvo, odgovorili odmah, uz detaljno pojašnjenje ko i na koji način može da ostvari pravo na subvenciju u periodu u kojem je na snazi mjera odlaganja početka školske godine.

"U skladu sa navedenim, informišemo Vas da je u skladu sa Programom subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19, Ministarstvo ekonomije od 1. oktobra 2020. godine počelo da prima zahtjeve za subvenciju septembarskih zarada roditeljima djece do 11 godina koji koriste pravo na plaćeno odsustvo. Za prvih 12 dana oktobra isplaćeno je ukupno 1.039 subvencija u iznosu od 177 hiljada eura. Pravo na podnošenje zahtjeva za subvencionisanje septembarskih zarada, poslodavci i zaposleni mogu ostvariti do kraja mjeseca, tj, do 31.10. 2020. godine. Od početka primjene programa, po ovom osnovu je isplaćeno više od 7 hiljada subvencija u ukupnom iznosu od 1,47 miliona eura. Koristimo priliku da Vas pozovemo da se i lično uvjerite u efikasnost rada Ministarstva ekonomije u dijelu isplate subvencija zaposlenima koji su koristili pravo na plaćeno odsustvo u prethodnih 6 mjeseci", navodi se u reagovanju Ministarstva ekonomije.