Ministarstvo prosvjete: Donošenje akta za plaćeno odsustvo roditelja nije naša nadležnost

Objašnjavaju da je odluka o odgađanju školske godine donijeta je još u avgustu, na predlog zdravstvenih vlasti i da su o navedenom javnost i relevatne instance obaviještene odmah

18346 pregleda 2 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović

S obzirom na mišljenje kancelarije Ombudsmana o odgovornosti Ministarstva ekonomije, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvjete za izostanak donošenja akta o plaćenom odsustvu roditelja/staratelja djece do 11 godina, naglašavamo nešto što je očigledno: da donošenje navedenog akta nije, niti može biti, nadležnost Ministarstva prosvjete, navodi se u saopštenju ovog Ministarstva.

Kako su kazali, nadležnosti Ministarstva prosvjete su jasne i definisane su zakonom, a to je prije svega funkcionisanje obrazovnog sistema kako u redovim okolnostima, tako i u epidemiološki izazovnim, i tom zadatku posvetili su se u prethodnih nekoliko mjeseci.

Objašnjavaju da je odluka o odgađanju školske godine donijeta je još u avgustu, na predlog zdravstvenih vlasti i da su o navedenom javnost i relevatne instance obaviještene odmah.

"Time je, uz naravno kompletne pripreme za školsku godinu, Ministarstvo prosvjete ispunilo obaveze iz svojih nadležnosti.Te obaveze uključivale su razradu modela nastave, pribavljanje, zajedno sa Upravom za imovinu, izuzetno velikih količina sve neophodne opreme i dezinfekcionih sredstava za škole, te brojne druge aktivnosti vezane za uredan početak godine. A, kako je već navedeno, radni odnosi roditelja naših đaka, ili preciznije, regulisanje prava na plaćeno odsustvo, nijesu u nadležnosti resora obrazovanja", piše u saopštenju Ministarstva.

Navode da su očekivali da se ovo činjenično stanje, koje je notorno, evidentira.

"Isto tako smo očekivali da i na isti način svi drugi subjekti dovedu do kraja ovu važnu priču, kako bi roditelji mogli da iskoriste one mogućnosti koje sa pravom očekuju. U svakom slučaju, bićemo i dalje na raspolaganju za sva pojašnjenja i realizaciju svih aktivnosti u domenu rada ovog resora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: