Epidemija Covida-19 razorno djelovala na turističku privredu Tivta

Direktorica TO Tivat Danica Banjević istakla je da je za osam mjeseci ove godine Tivatsku rivijeru posjetilo ukupno 25.715 turista, a ostvareno je 208.725 noćenja

2106 pregleda 0 komentar(a)
Danica Banjević, Foto: Siniša Luković
Danica Banjević, Foto: Siniša Luković

Epidemija Covid-19 razorno je djelovala na rezultate turističke privrede Tivta u ovoj godini jer po zvaničnim podacima Monstata, taj grad je za osam mjeseci zabilježio pad broja dolazaka turista od 78,5 odsto u odnosu na uporedni period lani, dok je pad broja ostvarenih noćenja iznosi 77,3 odsto.

To je saopšteno na konferenciji za novinare na kojoj je Turistička organizacija Tivat predstavila izvještaj o radu za prva tri kvartala 2020.

Direktorica TO Tivat Danica Banjević istakla je da je za osam mjeseci ove godine Tivatsku rivijeru posjetilo ukupno 25.715 turista, a ostvareno je 208.725 noćenja, što je neuporedivo lošiji rezultat nego prethodne godine.

Nakon što su u prva dva mjeseca ove godine zabilježeni odlični rezultati i porast prometa u odnosu na isti period 2019. godine, epidemija koronavirusa koja je počela sredinom marta, bukvalno je desetkovala turistički promet i učinila da sve najave o rekordnoj turističkoj godini i do tada sjajnom bukingu, padnu u vodu.

"To nije nešto što se desilo samo kod nas, već je Covid-19 imao pogubne efekte za turizam u cijelom svijetu. Prema podacima Svejstke turističke organizacije WTO, zaključno sa junom mjesecom, u svijetu se bilježi 65 odsto manje dolazaka turista, dok je taj pad na Mediteranu bio još izraženiji i iznosio je 72 odsto. Zbog svega što se dešava sa pandemijom, nezahvalno je prognozirati kakva će u turističkom smislu biti naredna godina i kako će biti stanje sa virusom u svijetu, ali se svi nadamo da neće biti toliko restrikcija u kretanju ljudi i da će sa stanovišta turizma, ipak nešto krenuti na bolje", kazala je Banjević.

Dodala je da je TO Tivat u razgovorima sa predstavnicima lokalne turističke privrede ide u planiranje svojih aktivnosti i promotivne kampanje za sezonu 2021., ali da istovremeno nastavlja i sa drugim strateškim projektima, poput boljeg pozicioniranja Tivta za tzv. MICE tuirizam, odnosno početku sertifikovanja Tivta kao međunarodno prepoznate tzv. zelene turističke destinacije.

Istakla je da je 2020. po svemu bila vanredna turistička godina i da se ovo što se dešavala proteklih mjeseci ne može porediti sa bilo čime ranijih godina, ali da i pored toga, TO Tivat detaljno analizira turističke tokove u Tivtu sa stanovišta utvrđivanja pretežnog profila gostiju koji ovdje dolaze, njihove ekonomske i potrošačke moći, preferencija i motivacije, kao i unapređenja ovdašnje turističke ponude sa posebnim naglaskom na poređenje Tivta sa konkurentskim destinacijama u Crnoj Gori, ali i širem regionu Jadranskog i Jonskog mora.

Rezultati turističke ankete koja je uprkos vanrednim oklnostima, odrađena i ove godine krajem avgusta i početkom septembra, na smanjenom uzorku od ukupno 107 domaćih, stranih i turista iz država regiona bivše Jugoslavije, pokazala je da Tivat privlači mahom mlađu i viskokoobrazovanu klijentelu čija su mjesečna primanja u rasponu od 500 do 2.000 eura, te da su turisti ljetos za aranžmane u Tivtu u prosjeku trošili 457 eura, dok je dnevna prosjena potrošnja po posjetiocu bila nešto preko 65 eura.

U Tivtu su gosti u prosjeku ostajali od 6 do 10 dana, a većina je ponijela izuzetno lijepe utiske zbog čega su naveli da će se ponovno vratiti i poznanicima preporučiti Tivat kao destinaciju za odmor.

Odgovarajući na ukupno čak 30 pitanja o raznim aspektima ovdašnje turističke ponude, anketirani turisti Tivtu su dali visoku ukupnu prosječnu ocjenu 3,92 pri čemu su gosti posebno zadovoljstvo izrazili kvalitetom smještaja i usluga u njemu, ljubaznošću osoblja i kvalitetom hrane, dok najslabije ocjene dobija lokalni saobraća i uopšte, drumskka saobraćajna infrastruktura.

Koronavirus je uticao i na značajno smanjenje ovogodišnjih finansijskih prihoda Turističke organizacije Tivat, pa se tako za deset mjeseci u njihovoj kasi našlo nešto više od 248.000 eura, što je skoro 59 odsto manje nego na kraju trećeg kvartala 2019.

Posebno veliki je pad prihoda od boravišne takse koji iznosi 76 odsto, a što je i očekivano zbog drastično manjeg broja turista nego lani, dok su prihodi od naplate turističke takse i članskog doprinosa TO Tivat čak i povećani u odnosu na lani za 16, odnosno 11 posto.

Za devet mjeseci stiglo 317 jahti

Prema podacima TOT-a, u marinama na području Tivatske rivijere za devet mjeseci ove godine zabilježen je dolazak ukupno 317 jahti.

Od tih plovila naplećeno je ukupno 15.528 eura boravišne takse za objekte nautičkog turizma, od čega je 80 odsto, odnosno 12.422 eura bio prihod Turističke organizacije Tivat, a ostatak prihod nacionalne TO.

Bonus video: