"Politikantska negiranja i brojni javni skupovi razlog visoke stope infekcije"

NKT je ocijenilo da ismijavanje donošenih mjera dolazi od prvenstveno dijela onih društvenih činilaca koje očekuje suočavanje sa izazovom upravljanja krizom

15720 pregleda 230 reakcija 14 komentar(a)
Sa sjednice NKT-a, Foto: Gov.me/Saša Matić
Sa sjednice NKT-a, Foto: Gov.me/Saša Matić

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti saopštilo je da je visoka stopa infekcije u prethodnom periodu rezultat brojnih javnih okupljanja.

Kako su kazali razlog su i kontinuirana, neodgovorna i politikantska negiranja i opovrgavanja postojanja virusa.

Oni su ocijenili da ismijavanje donošenih mjera dolazi od prvenstveno dijela onih društvenih činilaca koje očekuje suočavanje sa izazovom upravljanja krizom.

"Visoka stopa u proteklom razdoblju rezultat je brojnih javnih skupova i drugih vidova kršenja epidemioloških mjera u vrijeme izbora i nakon njih, kao i kontinuiranih, neodgovornih i politikantskih negiranja i opovrgavanja postojanja virusa, ismijavanja epidemioloških mjera, javno izricanih sumnji u pandemiju prvenstveno od dijela onih društvenih činilaca koje očekuje suočavanje sa izazovom upravljanja krizom", saopšteno je nakon sjednice NKT-a.

Posljednji veliki javni skup, uz prećutnu saglasnost policije održan je šestog septemba na Trgu nezavisnosti u Podgorici, a na kojem je bilo više hiljada građana.

Njemu je prethodio skup na Cetinju, kojem je prisustvovao gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, koji je i član NKT-a.

Skupovima je prisustvovalo više ministara, funkcionera, direktora javnih preduzeća...

Uoči početka skupa, premijer Crne Gore, Duško Marković na zvaničnom twiter nalogu objavio je fotografiju crnogorske zastave uz opis “Da je vječna!”.

Niko od državnih funkcionera nije osudio organizovanje "Patriotskog skupa".

Mjerama NKT-a javna okupljanja su ograničena na 100 osoba na otvorenom javnom prostoru, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između lica, nošenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.

Policija je nedjelju dana uoči izbora, spriječila organizovano okupljanje i dolazak vozilima iz drugih gradova u Podgoricu, u tzv. autolitijama, s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

Tog dana (23. avgusta) bilo je gotovo nemoguće ući u Podgoricu ili izaći iz nje - policijske blokade bile su na svim ulazima i izlazima iz Glavnog grada i pred tunelom Budoš. Policijski punktovi na prilazima Podgorici postavljeni su ranije tokom dana, a kordoni policajaca blokirali su saobraćaj.

Zbog okupljanja policija je hapsila i privodila građane, koji su planirali da prisustvuju okupljanju. Tada su se mjerama NKT-a, usvojenim u cilju sprječavanja širenja koronavirusa u Crnoj Gori, javna okupljanja ograničavala na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba u zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera.

Nakon proglašenja rezultata parlamentarnih izbora 30. i 31. avgusta građani su se masovno okupljali ispred Hrama u Podgorici proslavljajući pobjedu.

Lideri koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" pozivali su građane da ostanu u svojim domovima i tu proslave izbornu pobjedu.

Bonus video: