IJZ naručio PCR i brze antigenske testove

Za najpovoljniju ponudu za nabavku PCR testova juče je izabrana kompanija Osmi red, dok će brze antigenske testove nabaviti od firme Farmalab

7658 pregleda 1 komentar(a)
Brzi testovi koštaće 224.000 eura, Foto: BETAPHOTO/HINA
Brzi testovi koštaće 224.000 eura, Foto: BETAPHOTO/HINA

Institut za javno zdravlje (IJZ) tražo je PCR testove u vrijednosti od oko milion eura, ali i brze antigenske testove koji daju rezultat za petnaestak do trideset minuta, a koje će platiti 224.000 eura.

Ta ustanova pokrenula je prije sedmicu pregovarački postupak za nabavku testova i medicinskog potrošnog materijala, vrijednih oko 1,5 miliona eura.

Traženi su PCR, brzi testovi, potrošni materijal, izolacioni kit, laboratorijska plastika...

Za najpovoljniju ponudu za nabavku PCR testova juče je izabrana kompanija Osmi red, dok će brze antigenske testove nabaviti od firme Farmalab.

Polovina PCR testova, kako piše u odluci, trebalo bi da bude dostavljena do sedam dana od dana potpisivanja ugovora, a druga isporuka je predviđena do 15. novembra.

Brzi antigenski testovi trebalo bi da budu isporučeni nakon maksimum sedam dana od potpisivanja ugovora.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prošlog mjeseca je na listu dijagnostičkih sredstava za novi koronavirus uvrstila i brzi antigenski test.

Prije SZO, ovaj test odobrila je i Američka agencija za hranu i ljekove.

Iako PCR testovi ostaju zlatni standard za dijagnostiku novog koronavirusa, brzi antigenski testovi su pogodni za masovnija i jeftinija testiranja.

Stručnjaci navode da ovi testovi imaju sličnu senzitivnost kao PCR, a rade se takođe iz uzorka brisa nosa ili oralnog dijela ždrijela.

Po skraćenoj proceduri, nikšićka opšta bolnica nabaviće ljekove za disajni sistem, medicinskog kiseonika i azot suboksida, u vrijednosti od oko 65.139 eura.

Direktor te ustanove Ilija Ašanin, početkom mjeseca kazao je da je bolnica u Nikšiću za mjesec potrošila godišnje potrebe kiseonika, što dovoljno govori koji je obim posla i sa kakvom kliničkom slikom su hospitalizovani kovid pacijenti.

Postupak za nabavku kiseonika juče je započela i Opšta bolnica u Beranama, koja je kovid centar za sjever države, koja je tražila kiseonik u vrijednosti od 180.000 eura. Naručeno je 10.958 boca od 8,5 kilograma, kao i 2.510 ambalaža od 10,7.

Klinički centar (KC) prošle sedmice nabavio je 10 komada maski helmet, koje se koriste za pacijente priključene na neinvanzivnu mehaničku ventilaciju.

Ta ustanova sa kompanijom Medica potpisala je ugovor vrijedan 4.598 eura, a nabavljena oprema je za potrebe Interne klinike KC.

Bonus video: