Nikoliću 48.000 eura u slučaju otkaza

Većina u Odboru dozvolila izmjenu ugovora - direktoru Instituta za crnu metalurgiju 24 neto zarade usljed prijevremenog razrješenja ili otkaza prije isteka mandata - 28. novembra 2021.

55571 pregleda 139 reakcija 39 komentar(a)
Ne idem prije kraja mandata: Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Ne idem prije kraja mandata: Nikolić, Foto: Svetlana Mandić

Odbor direktora Instituta za crnu metalurgiju (ICM), na sjednici održanoj u ponedjeljak, prihvatio je predlog aneksa ugovora o radu izvršnom direktoru Ranku Nikoliću, prema kojem će mu biti isplaćene 24 mjesečne neto zarade (ukupno oko 48.000 eura) u slučaju prijevremenog razrješenja sa te funkcije ili otkaza prije 28. novembra 2021. godine, kada mu ističe četvorogodišnji mandat.

“Nije mi ni na kraj pameti da odem prije kraja mandata na koji sam izabran preko javnog konkursa na period od četiri godine, a ovom klauzulom u aneksu samo se štite moja osnovna prava upravo od politikantstva”, izjavio je Nikolić, odgovarajući “Vijestima”, između ostalog, na pitanja - da li je to partijska i politička odluka članova lokalnog DPS-a iz Nikšića.

Protiv te odluke glasao je predstavnik manjinskih akcionara ICM-a u Bordu Nedeljko Šuškavčević, dok je predstavnica Ministarstva ekonomije (resorno nadređenog ICM-u) Maja Jokanović bila uzdržana.

Nikolić je rekao da smatra da trenutno u Crnoj Gori “postoji jedna tendencija da se sve odluke podvedu pod partijske i političke”.

„Međutim, ja ću vas podsjetiti da je stupio na snagu novi Zakon o privrednim društvima koji je predvidio mogućnost da izvršni direktor može biti smijenjen čak i bez obrazloženja, prije isteka mandata, ali da u tom slučaju ima pravo zatražiti isplatu otpremine“, izjavio je Nikolić.

Ko je podržao

Prema posljednjem izvještaju iz imovinskog kartona, njegova mjesečna neto zarada sa minulim stažom i ostalim naknadama iznosi 1.990 eura.

Mjesečna zarada izvršnog direktora do 1. avgusta prošle godine iznosila je dvije prosječne zarade u državi uvećana za minuli rad. Jednoglasnom odlukom Odbora direktora zarada, prema riječima Nikolića, od 1. avgusta 2019. povećano je primanje sa dvije na tri prosječne zarade, a kaže da je razlog “postignuti rezultat i uspjeh da posrnulo preduzeće koje je praktično bilo pred stečajem u potpunosti konsoliduje“.

Za “masnu” otpremninu u slučaju prijevremenog otkaza direktoru glasao je predsjednik Borda ICM-a i visoki funkcioner DPS-a u Nikšiću Aleksandar Vujković, Ana Nikčević koja je zaposlena u CEDIS-u (ćerka nikšićkog funkcionera DPS-a Radivoja Lale Nikčevića) i Vera Mirković, kadar SD-a iz Opštine Nikšić.

“Ta odluka nema veze sa politikom. Posljednje tri godine ICM je redovno isplatio 35 zarada, a dug Institut prema Poreskoj upravi smanjen je sa oko 180.000 na oko 60.000 eura. ICM je stao na noge i radi kako treba”, ocijenio je predsjednik Borda Aleksandar Vujković.

Vujković i Nikčević su predstavnici Fonda PIO u Bordu ICM-a, a Vujković je potvrdio da je predsjednik uprave od 2. jula ove godine.

Kandidati za stalni posao poznati prije oglasa

Bord je većinom glasava usvojio predloge članova menadžmenta da se na neodređeno vrijeme zaposli osam osoba i to njih pet u Sektoru za proizvodnju i razvoj ICM-a (Nenad Mumović, Njegovan Nedić, Predrag Šljukić, Žarko Perović i Dragan Janjušević), jedno lice u Službi za komercijalne poslove (Nenad Kadović), a dvojica u Sektoru za laboratorijska i tehnička ispitivanja (Krsto Bijelović i Ilija Žižić).

Iako su kandidati poznati, Sektor za pravne i ošte poslove zadužen je da Zavodu za zapošljavanje prijavi oglas za osam novih radnih mjesta, nakon čega će izvršni direktor donijeti konačnu odluku.

To je bio povod da pitamo zašto je uoči smjene vlasti i rukovodećih struktura u Institutu prije oglašenog konkursa usvojen predlog o zapošljavanju osam osoba na neodređeno vrijeme u preduzeću, da li je takva procedura prilikom zapošljavanja u Institutu zakonita, i da li se možda radi o partijskom zapošljavanju vladajućeg DPS-a u Nikšiću.

Vujković odgovara da ovakav postupak “nema veze sa partijskim zapošljavanjem”.

Da li je po zakonu

“Mislim da je sve u skladu sa zakonom. Ne daj bože da je drugačije”, dodao je Vujković.

Direktor Nikolić procjenjuje da je “zakonita ovakva procedura prilikom zapošljavanja u Institutu“.

„Odbacujem bilo kakve insinuacije o partijskom zapošljavanju vladajućeg DPS-a u Nikšiću. Nemam neke čudesne moći da utvrđujem bilo čiju partijsku pripadnost i ne pada mi na pamet da kršim osnovna ljudska prava definisna Poveljom Ujedinjenih nacija. Naprotiv, ponosim se time da sam za nepune tri godine obavljanja dužnosti izvršnog direktora u Institutu zaposlio već 13 i planirao zaposliti novih osam radnika. Svi koji su zaposleni opravdali su očekivanja i od njih se očekuje da u narednim godinama i decenijama budu nosioci daljeg razvoja i još boljeg tržišnog pozicioniranja Instituta za dobrobit njih i njihovih porodica, našeg Nikšića i Crne Gore“, stav je Nikolića.

I protiv ove odluke u ugovorima na neodređeno glasao je predstavnik manjinskih akcionara ICM-a u Bordu Šuškavčević, dok je predstavnica Ministarstva ekonomije bila uzdržana.

“Nisam protiv zapošljavanja, ali sam tražio da se ljudi, u ovom trenutku, zaposle na određeno, ali ne i na neodređeno vrijeme”, odgovorio je Šuškavčević, koji je jedan od potpisnika platforme “Crno na bijelo” GP URA.

Za otpremninu u slučaju prijevremenog otkaza direktoru glasao je predsjednik Odbora ICM-a i funkcioner DPS-a u Nikšiću Aleksandar Vujković, Ana Nikčević koja je zaposlena u CEDIS-u (ćerka nikšićkog funkcionera DPS-a Radivoja Lale Nikčevića) i Vera Mirković, kadar SD-a iz Opštine Nikšić. Protiv je bio predstavnik privatnih fondova Nedeljko Šuškavčević, a uzdražana Maja Jokanović iz Ministarstva ekonomije

Gubici u poslovanju 2018. i 2019. godine

ICM je u 2018. godini izgubio 225.000 eura, a lani 113.000 eura.

Nikolić ocjenjuje da je za te dvije godine poslovni rezultat poboljšan za više od 300 hiljada i otplaćena su dva kredita kod banaka u iznosu od preko 100 hiljada.

“Obezbijeđena je redovnost u isplatama zarada, plaćanja poreza i doprinosa i PDV-a. Uz finansijsku stabilizaciju, uložena su sredstva iz sopstvenih izvora za nabavku novih proizvodnih agregata od kojih je najvažniji novi kristalizator za EPT postrojenje, značajna nova oprema u sektoru usluga, obnovljen dotrajali vozni park i spriječena dalja devastacija zgrade ICM-a”, kazao je on.

Nikolić navodi da su pokrenuli novu tehnološku liniju livačkih ingota od jedne tone te da sopstvenim snagama, prvi put od postanka ICM-a, proizvedu za to potrebnu kokilu.

“Zarade su počele da se uvećavaju koliko su prilike dozvoljavale, ponovo su predstavnici Instituta počeli da učestvuju na stručnim skupovima, sajmovima i sl. Radni odnos na neodređeno vrijeme zasnovalo je 13 zaposlenih i tim činom prema nekima od njih je ispravljena višegodišnja nepravda, dok je preko Agencije angažovan jedan broj zaposlenih”, izjavio je, između ostalog, Nikolić.

Vlasnici Instituta

U nikšićkoj firmi je velika disperzija vlasništva - po oko 19 odsto akcija imaju Republika Crna Gora i Fond PIO, 10,2 odsto fond Trend, turski Tosčelik sedam odsto, Zavod za zapošljavanje 6,34 odsto, Fond za obeštećenje 5,3 odsto.

Iza kastodi računa banke skriven je sedmi po veličini vlasnik ICM-a sa oko četiri odsto vlasništva, osma je Vlada sa oko 1,3 odsto, a svi ostali vlasnici imaju manje od procenta vlasništva.

Bonus video: