Tužilaštvo treći put istražuje Pićurića

Krivična prijava potiv direktora podgoričke škole ponovo u fazi izviđaja, nakon što je dva puta odbačena. Više tužilaštvo smatra da Osnovno nije pravilno utvrdilo činjenično stanje tokom prethodna dva izviđaja. Pićurića su prijavili profesori i to zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe ovlašćenja u privredi, utaje poreza i doprinosa, davanja mita, samovlašća, falsifikovanja javne isprave… Tri prosvjetna inspektora od 2013. su tražila negovo razrješenje, ali Ministarstvo prosvjete ne reaguje

24370 pregleda 89 reakcija 13 komentar(a)
Šta je dovoljno za razrješenje: Pićurić, Foto: Boris Pejović
Šta je dovoljno za razrješenje: Pićurić, Foto: Boris Pejović

Vještak ekonomsko-finansijske struke utvrđuje da li je direktor podgoričke Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ Veselin Pićurić zloupotrebio ovlašćenja u privredi, utajio porez i doprinos...

„Vijestima“ je juče iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva potvrđeno da treći put od 2014. istražuju da li je Pićurić počinio više krivčnih djela, za šta ga je prijavilo nekoliko profesora Elektrotehničke škole.

„Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je dva puta donio rješenje o odbacaju krivične prijave protiv V. P., a trenutno je ovaj postupak u fazi izviđaja i sprovodi se dokazna radnja - vjestačenje od strane vještaka ekonomsko-finansijske struke nakon čega će državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici donijeti odluku u ovom predmetu“, rečeno je „Vijestima“ iz podgoričkog ODT.

To je treći izviđaj podgoričkog tužilaštva po krivičnoj prijavi više profesora protiv Pićurića i to zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe ovlašćenja u privredi, utaje poreza i doprinosa, davanja mita, samovlašća, falsifikovanja javne isprave…

Više državno tužilaštvo sredinom septembra je naložilo podgoričkom Osnovnom tužilaštvu da ponovo razmotri krivičnu prijavu profesora ETŠ.

Više državno tužilaštvo je za 20 mjeseci dva puta opominjalo Osnovno da nije u potpunosti utvrdilo činjenično stanje.

„Obavještavam vas da sam, po podnijetoj pritužbi, izvršila uvid u spise predmeta Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i utvrdila da je odluka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici ponovo zasnovana na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, radi čega je naloženo Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici da u potpunosti utvrdi činjenično stanje radi donošenja pravilne i zakonite odluke, vodeći računa o nastupnaju zastarjelosti krivičnog gonjenja“, stoji u odgovoru Višeg državnog tužilaštva od sredine septembra, koji potpisuje Olivera Ražnatović.

Više državno tužilaštvo je isti stav zauzelo i sredinom januara 2019.

I Ministarstvo prosvjete žmuri na predloge za razrješenja

Osim trećeg izviđaja po krivičnoj prijavi, Ministarstvu prosvjete i ministru Damiru Šehoviću je treći put pisala Prosvjetna inspekcija, sa jasnim predlogom: Pićurića treba razriješiti.

Iz Ministasrtva prosvjete nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ zbog čega pored dva predloga Prosvjetne inspekcije za razrješenje Pićurića za vrijeme mandata Šehovića (2017. i 2020) nijesu ništa preduzeli.

Iz prosvjetnog resora su u više navrata poručivali da ozbiljno shvataju svaki nalaz Prosvjetne inspekcije, pa ostaje nejasno zbog čega nalazi inspekcije nijesu cijenjena u slučaju Pićurića.

Prvi nalaz nastao je 2013, kada je zbog nezakonitog zapošljavanja glavna prosvjetna inspektorka Lucija Adžić tražila smjenu Pićurića.

Drugi put je to 2017. tražio sada već penzionsani inspektor Radan Nikolić, koji je u nalazu tvrdio da je Pićurić od 2009. do 2014. oštetio školu za preko 130.000 eura.

Treći nalaz potpisuje prosvjetni isnpektor Vesko Joksimović. On je krajem jula konstatovao da je da je Pićurić zloupotrijebio službeni položaj i povrijedio zakon sprovođenjem akata koje je sam donio, a u vezi sa postavljanjem video-nadzora u školi, zbog čega su ga pojedini profesori tužili.

„Dakle, inspektor je, na osnovu pravosnažnih i izvršnih presuda sudske vlasti, nesporno utvrdio da je usljed povreda prava ličnosti, dakle prava na privatnost i prava na psihički, odsnosno duševni integritet nastavnika škole kao tužilaca nastala šteta u iznosu od 10.373 eura bez troškova advokatskih usluga i zatezne kamate (cifra nije poznata inspektoru), to su se stekli uslovi za podnošenje predloga za razrješenje Veselina Pićurića shodno zakonu i opštem aktu škole“, stoji, između ostalog, u predlogu Joksimovića.

CGO: Pored svega, reizabran na funkciju

I Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je ministru Damiru Šehoviću zahtjev za hitno postupanje po predlogu za razrješenje Pićurića.

“CGO je na to mnogo puta skretao pažnju Šehoviću, od početka mandata, direktno u pisanoj komunikaciji i javno, a to su pratili predlozi različitih prosvjetnih inspektora za njegovo razrješenje, prijave i zahtjevi zapošljenih sa kojima je ministar upoznat a koji ukazuju da je Pićurić postupao kršeći svoje nadležnosti iz člana 82 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Sve ovo su potvrdile pravosnažne presude. No, Šehović je odgovorio reizborom Pićurića na istu funkciju”, kazala je Kaluđerović.

Pićurić je početkom 2019. reizabran na funkciju direktora ETŠ.

Bonus video: