"Sajber prijetnje sve destruktivnije"

Vježba će se održati u Estoniji, ali u virtuelnom formatu zbog situacije sa pandemijom koronavirusa

3033 pregleda 0 komentar(a)
Očekuje se oko 1.000 učenika, Foto: Shutterstock
Očekuje se oko 1.000 učenika, Foto: Shutterstock

Crna Gora će sljedećeg mjeseca učestvovati na jednoj od najvećih vježbi u oblasti sajber bezbjednosti - “Cyber Coalition 20”, potvrđeno je “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

“Crna Gora će imati ukupno četiri predstavnika iz Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore,” navodi se u odgovoru resora Predraga Boškovića.

Vježba će se održati u Estoniji, ali u virtuelnom formatu zbog situacije sa pandemijom koronavirusa.

Organizaciji završne vježbe, prethodilo je nekoliko planskih konferencija, koje su držane putem video konferencija.

“Učesnici vježbe ‘Cyber Colaition 20’ će imati pristup virtuelnoj okruženju, tzv. ‘Cyber Range’, preko kojeg će se izvoditi predviđene vježbe,” pojašnjeno je iz resora odbrane.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg i predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid sastali su se prošle sedmice u sjedištu Alijanse u Briselu.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji poručio da će “stručnjaci iz Evrope i Sjeverne Amerike testirati svoje sposobnosti da odbrane NATO i nacionalne mreže”.

“Cyber Coalition” će imati oko 1.000 učenika iz 39 zemalja članica, partnerskih država i institucija NATO.

Na pitanje “Vijesti” što se očekuje od vježbe, jedan portparol NATO Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu (SHAPE) kazao je da “sajber prijetnje po bezbjednost Alijanse postaju sve učestalije, složenije i destruktivnije.”

“Zbog toga NATO mora ostati oprezan i nastaviti da se prilagođava. Upravo to se očekuje od ‘Cyber Coalition 20’”, kazao je on.

Dodao je da NATO razmjenjuje informacije o sajber prijatenjama u stvarnom vremenu sa zemljama članicama i partnerima, uključujući i Evropsku uniju. Zbog toga su, prema njegovim riječima, glavni izazovi planiranje, koordinacija i izvođenje multinacionalnih sajbervježbi za vrijeme pandemije COVID.19.

Vježbe “Cyber Coalition” se održavaju duže od deceniju, a učesnice svake godine imaju sve složenije scenarije nego ranije, saopšteno je ranije iz SHAPE-a.

U Podgorici je, na primjer, u maju prošle godine održana prva planska konferencija za “Cyber Coalition 19”.

Pomoćnica ministra odbrane Alma Ljuljanaj Jovićević kazala je tom prilikom učesnicima konferencije da se zemlje suočavaju sa mnogim izazovima u oblasti sajber bezbjednost, a da je zajednička saradnja ključna kako bi se a njih odgovorilo.

Bonus video: