"sva saznanja koja imaju da predaju nadležnim organima"

Katnić: Postupci koji se vode protiv lidera DF-a sprovedeni u zakonom određenom postupku

Dalje se dodaje da kada je riječ o sudskom predmetu terorizam u pokušaju, Katnić "napominje da je taj postupak okončan prvostepenom presudom kojom su svi okrivljeni oglašeni krivim, uključujući i neke od lidera DF-a

15762 pregleda 31 reakcija 19 komentar(a)
Katnić, Foto: Luka Zeković
Katnić, Foto: Luka Zeković

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, reagovao je na saopštenje Demokratskog fronta u kome se između ostalog navodi da je Katniću "dobro jasno da sitno broji do napuštanja funkcije GST-a, koju je toliko obezvrijedio i kriminalizovao".

Katnić u reagovanju navodi da su "krivični postupci koji se vode protiv pojedinca-lidera političkog subjekta DF, sprovedeni u zakonom određenom postupku, u kom su optužnice Specijalnog državnog tužilaštva potvrđene od strane suda, a neke su prvostepeno okončane osudjujućim presudama".

Dodaje se da, "bez namjere da Glavni specijalni tužilac polemiše sa okrivljenima putem medija, ukazuje da je odgovornost svakog lica pred zakonom osnovno načelo modernih država, tako i odgovornost lidera političkih partija kao fizičkih lica, tužilaca i sudija".

Za sprovođenje tih postupaka, kako se navodi u reagovanju, postoje zakonom određeni nadležni državni organi.

"Mjesto za sprovođenje tih postupaka sigurno nijesu političke partije, a odgovornost ne utvrđuju lideri tih partija, bez obzira jesu li na vlasti ili su u opoziciji. Stoga pisce saopštenja DF-a, Glavni specijalni tužilac upućuje da sva svoja saznanja, dokaze i podatke koje imaju, predaju nadležnom organu radi utvrđivanja odgovornosti", navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da kada je riječ o sudskom predmetu terorizam u pokušaju, Katnić "napominje da je taj postupak okončan prvostepenom presudom kojom su svi okrivljeni oglašeni krivim, uključujući i neke od lidera DF-a. Istovremeno podsjeća da je jedino mjesto na kom se može "napadati" presuda - sudnica, a ne kroz paušalna i saopštenja puna neistina".

"Upravo zato se lidera DF-a pozivaju da iznesu sva svoja saznanja, ko i kada se interesovao kod Glavnog specijalnog tužioca u vezi sa tom presudom, uz napomenu da Glavni specijalni tužilac niti bilo koji drugi specijalni tužilac ne može znati, niti uticati na ishod postupka po žalbama lidera DF-a, koji je u toku pred Apelacionim sudom", zaključuje se u saopštenju SDT-a.

Preporučujemo za Vas