Gračanica i Liverovićko jezero opet „crveni”

Prije dva dana došlo do spiranja boksitne prašine koja je obojila vode rijeke i jezera

2788 pregleda 0 komentar(a)
Pocrveni svaki put kada pada kiša: Gračanica, Foto: Privatna arhiva
Pocrveni svaki put kada pada kiša: Gračanica, Foto: Privatna arhiva

Sa prvim većim kišama vodotoci nikšićke Župe redovno “pocrvene“, ili zbog boksitne vode iz rudokopa Biočki stan ili zbog spiranja boksitne prašine. Tako je bilo i prije dva dana kada je, najvjerovatnije, došlo do spiranja boksitne prašine koja je obojila vode rijeke Gračanice i Liverovićkog jezera.

Firma “Uniprom metali” od oktobra 2015. godine gazduje svim kopovima Rudnika boksita u Župi.

“Nepojmljivo je da crnogorske institucije ne mogu da već duži niz godina zaustave ekološku katastrofu koja uništava najznačajniji resurs Župe, a to je voda. Isto tako je nepojmljivo da te iste institucije nijesu u stanju da firmi koja ubira milione od eksploatacije rude nalože izradu projekta kojim bi se spriječilo ulivanje mulja iz rudokopa u vodotoke u Župi“, kazao je predsjednik NVO “Župa u srcu“ Jovo Radulović.

Prema njegovim riječima, poslije dugogodišnjeg nečinjenja najmanje što može da se uradi je da se utvrdi odgovornost svih u lancu za ovaj ekološki incident. “Mišljenja smo da prvo treba početi od rudarske inspekcije, pa dalje do svih drugih inspekcija koje su svojim nečinjenjem doveli do ovog stanja. Osnovno kod ovih incidenata je iskoristiti mehanizam ‘zagađivač plaća’ kako bi se stvorio eko fond kojim bi se rješavali ekološki problemi u Župi povezani sa eksploatacijom rude. Država ima mogućnost i aktiviranja garancija za ekološke štete. Zbog čega to do sada nije korišćeno, treba pitati nadležne koji tako uporno ćute“, istakao je Radulović.

Savjet Mjesne zajednice (MZ) Župa, kao i Sportsko ribolovni klub (SRK) “Nikšić“, više puta su se obraćali nadležnim inspekcijama apelujući da se taj problem konačno riješi.

“Ribočuvarska služba je 15. oktobra, tokom redovne kontrole, zapazila zamućenje vode u rijeci Gračanici. Odmah smo obavijestili nadležne inspekcije. Zbog svega što smo vidjeli, veoma smo zabrinuti kako će se sve ovo odraziti na živi svijet u Gračanici i u jezeru. Molimo sve nadležne da reaguju i da sa firmama ‘Uniprom’ i ‘Tosčelik’ ovaj problem konačno riješe“, kazao je sekretar SRK Vlajko Simović.

Predsjednik MZ Župa Dragoljub Radulović kazao je da je firma “Uniprom metali“ uradila dosta kako bi spriječila da boksitne vode ne odlaze u župske vodotoke, ali da je potrebno nastaviti sa tim aktivnostima.

“Urađeno je nekoliko bazena i sabirnika, ali treba uložiti još napora kako vodotoci Župe ne bi sa većim kišama ‘crvenjeli’. Apelujemo na sve da se pojačuju mjere da se ovo pitanje riješi i pozivamo ‘Uniprom metale’ da nastave sa aktivnostima da se ovakvi incidenti svedu na najmanju moguću mjeru“, kazao je Radulović.

Iz Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) smatraju da se učestalo ponavljanje i nerješavanje tog problema više ne može tolerisati.

“Ova incidentna situacija nije nimalo bezopasna za životnu sredinu i živi svijet. Bilo bi odgovorno da dobijemo i tačne i precizne informacije o količinama izlitih boksitnih voda i srazmjerama ovog problema. Pozivamo preduzeće koje je vlasnik rudnika da po hitnom postupku napravi sanacioni plan i obezbijedi sve uslove da do ovog incidenta više ne dolazi“, kazao je predsjednik DMEN-a Miodrag Karadžić.

Kako je istakao, očekuje i da nadležne institucije na lokalnom i državnom nivou brzo i odgovorno reaguju.

„Nije zadovoljavajuće da inspektor za vode izađe na teren i odokativno odredi da li su izlivene vode opasne ili ne za živi svijet, već je potrebno uraditi i laboratorijska ispitivanja kako bi se utvrdio tačan sastav. Krajnje je vrijeme da se ozbiljno i hitno počne rješavati ovaj problem, a o svakom narednom koraku očekujemo i zahtijevamo da se obavijesti javnost“, poručio je Karadžić. “Vijestima“ iz „Uniprom metali“ nije odgovoreno šta je sve do sada urađeno povodom rješavanja izlivanja otpadnih voda iz rudokopa Biočki stan, sa površinskog kopa Seoce.

Uniprom: Riječ je elementarnoj nepogodi, nemamo veze s tim

Iz firme “Uniprom metali”, kazali su “Vijestima” da ekološki incident koji se dogodio nema nikakve veze sa njihovom firmom.

“Sve što nam je rečeno od strane ekološke inspekcije da uradimo - mi smo to i ispoštovali. Ova crvena voda nema veze sa Unipromom. Vjerovatno je, zbog obilnih kiša, došlo do slivanja vode sa brda. Žao nam je što se to dogodilo, ali riječ je o elementarnoj nepogodi”, kazali su iz “Uniprom metali”.

Bonus video: