ZBOG EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Bez dočeka Nove godine ispred budvanskih zidina

Budva je od 2000. svake godine organizovala javne dočeke, a na starogradskom trgu nastupali su Lepa Brena, Svetlana-Ceca Ražnatović, Zdravko Čolić, Džipsi kings, Prljavo kazalište, Bijelo dugme, Jelena Rozga, Marija Šerifović, Dino Merlin, Riblja Čorba, Severina, Džiboni...

33366 pregleda 942 reakcija 27 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg dočeka Nove godine, Foto: TO Budva
Sa prošlogodišnjeg dočeka Nove godine, Foto: TO Budva

I dok su ranijih godina u ovo vrijeme uveliko bile “kaparisane” najpoznatije muzičke zvijezde sa ex jugoslovenskog prostora, te počela promocija novogodišnjeg programa po zemljama regiona, ove je neizvjestan doček Nove godine ispred zidina budvanskog Starog grada, koji je okupljao na desetine hiljada gostiju.

Dvodecenijska tradicija mogla bi da bude prekinuta ove godine jer, kako je “Vijestima“ rečeno u Turističkoj organizaciji (TO) Budve, doček nije izvjestan “imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju i mjere Nacionalnog koordinacionog tijela”.

TO i Opština godinama izdvajaju po nekoliko stotina hiljada eura za višednevni novogodišnji program, takmičeći se sa ostalim gradovima kako bi Budva zadržala lidersku poziciju najpopularnije destinacije za novogodišnji provod.

“TO Budva svakako radi na pripremi dočeka Nove godine, ukoliko dođe do poboljšanja situacije i ublažavanja mjera, naravno u manjem obimu nego što je to bilo ranijih godina, s obzirom na finansijsku situaciju. Ono što je već sada izvjesno je da je u toku priprema ‘Božićne pjacete’ u saradnji sa Udruženjem ugostitelja Budve, u okviru koje je planiran bogat sadržaj“, odgovorili su “Vijestima“ iz TO Budve.

Za očekivati je da će slično postupiti i ostale primorske opštine.

Desetkovani prihodi od boravišne takse, kao posljedica jedne od najlošijih turističkih sezona od zemljotresa 1979. godine, smanjili su budžet TO za organizovanje bilo kakvih manifestacija.

Opštine i ugostitelji su lani za organizaciju dočeka Nove godine izdvojili 800.000 eura na ime honorara muzičkim zvijezdama i tehniku, a Budva je prednjačila.

Dočeci i angažovanje muzičkih zvijezda garantovali su odličan provod, ali i zaradu ugostiteljima i hotelijerima, te vlasnicima privatnog smještaja, pa će svi oni dodatno u minus nakon katastrofalne ljetnje sezone, ako ne bude uobičajenog novogodišnjeg programa.

Budva je od 2000. svake godine organizovala javne dočeke, a na starogradskom trgu nastupali su Lepa Brena, Svetlana-Ceca Ražnatović, Zdravko Čolić, Džipsi kings, Prljavo kazalište, Bijelo dugme, Jelena Rozga, Marija Šerifović, Dino Merlin, Riblja Čorba, Severina, Džiboni...

Virus otkazao i Dan širuna

Da je epidemija koronavirusa praktično poremetila održavanje svih manifestacija, svjedoči i to da je otkazan Dan širuna, pučka fešta sa tradicijom dužom više od pola vijeka.

Dan širuna se tradicionalno organizovao prve sedmice u oktobru, ispred zidina Starog grada, kada se brojnim gostima besplatno služila riba, lokalni specijaliteti, uz narodna sportska takmičenja i bogat kulturno-umjetnički program.

“Na predlog osnivača i suorganizatora manifestacije KSR ‘Širun’, ove godine se neće održati tradicionalni događaj, s obzirom na situaciju prouzrokovanu koronavirusom, a u skladu sa mjerama NKT-a koje su na snazi“, saopštili su iz TO Budve.

Budva je krajem ljeta morala da otkaže i muzički festival “Sea dance“ koji se organizuje na plaži u Buljarici, a otkazan je i koncert za Dan državnosti koji se takođe tradicionalno organizovao.

Praktično nije bilo ni kulturnog festivala “Grad teatar“, jer je organizovana samo jedna izložba i premijerno izvedena jedna predstava.