PREDSJEDNIK NKT-a kazao da "ne smijemo zatvarati privredu"

Simović: Razumijem savjesne ugostitelje, pozivam IJZ da još jednom sagleda sve aspekte

Veći epidemiološki rizik predstavljaju sva masovna okupljanja, uključujući svadbe, proslave raznim povodima, kao i razna vjerska i politička okupljanja kojima svjedočimo svakodnevno, navodi se dalje u saopštenju predsjendika NKT-a

74747 pregleda 451 reakcija 88 komentar(a)
Simović, Foto: Vlada CG
Simović, Foto: Vlada CG

"U potpunosti razumijem današnje stavove budvanskih ugostitelja, kao i stavove nikšićkih ugostitelja i podgoričkih sa kojima sam i neposredno razgovarao. Svi oni predlažu, s pravom, pojačani inspekcijski nadzor i sankcije za one koji ne poštuju mjere", navodi se u saopštenju predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT),  Milutina Simovića.

On je kazao da zbog neodgovornih ne treba da ispaštaju oni koji poštuju sve mjere.

"Zbog takvih ne treba i ne smiju da ispaštaju oni koji poštuju sve mjere i samim tim ne predstavljaju rizik za širenje virusa. Na taj način ugroženi su odgovorni ugostitelji i njihov posao i njihovi zaposleni i egzistencije njihovih porodica. To nije pravedno", kazao je Simović.

Veći epidemiološki rizik predstavljaju sva masovna okupljanja, uključujući svadbe, proslave raznim povodima, kao i razna vjerska i politička okupljanja kojima svjedočimo svakodnevno, navodi se dalje u saopštenju predsjendika NKT-a.

On navodi da "oni koji sada kritikuju NKT svojim ličnim primjerima promovisali su i danas promovišu nepoštovanje mjera, a za tešku epidemiološku situaciju koja je u novom talasu zahvatila cijelu Evropu optužuju NKT".

Prema njegovom mišljenju takav pristup samo nanosi štetu-

"Takođe, razumio sam inicijative koje su bile pokrenute na NKT-u, da se nova metodologija koju je predložio IJZ i definisane stope incidencije po gradovima, računaju na bazi procjene broja stanovnika, što su zvanični podaci MONSTAT-a, a ne na bazi podataka popisa iz 2011. godine", kazao je Simović.

On je zato pozvao IJZ da još jednom sagleda sve aspekte.

"Zbog toga i ovim putem pozivam IJZ da još jednom sagleda sve aspekte ove predložene mjere i nadležne inspekcijske organe da svoj posao urade bez izgovora i bez odlaganja kako ne bi ispaštali oni koji ne bi trebalo", kazao je Simonović.

Predsjednik NKT-a je kazao da je Vlada uradila sve što je mogla.

"Obezbijedili smo novac za subvencije, za dodatne stimulacije za zaposlene u zdravstvu i drugim institucijama. Obezbijedili smo da se sva plaćanja obavljaju bez dana zakašnjenja. Obezbijedili smo sve uslove da zdravstveni sistem funkcioniše efikasno. Uprkos brojnim izazovima naš zdravstveni sistem je pokazao svoju vitalnost i fleksibilnost. Magacini ljekova, medicinskih sredstava i zaštitne opreme su puni. Zdravstveni radnici su herojski obavili i danas obavljaju svoj posao", navodi se u saopštenju.

Simović je podsjetio da je još u junu kazao da se zdravlje brani ekonomijom.

"Još u junu jasno sam iskazao svoj stav da se i ekonomijom brani javno zdravlje. Ne smijemo zatvarati privredu, nego svi zajedno moramo naučiti da živimo s virusom. Zbog toga ne smijemo kažnjavati one koji su uradili sve da se prilagode novim okolnostima. Naprotiv, svima njima i ovom prilikom odajem priznanje na uloženom trudu koji su pokazali, da svi zajedno izdržimo i istrajavamo u ovoj zajedničkoj borbi", kazao je predsjednik NKT-a.