Čuvari Sinjajevine čekaju vojsku koja danas stiže

Kako bi preduprijedili eventualne nesuglasice, ali i to da njihova borba za planinu dobije političku dimenziju, iz Građanske inicijative “Sačuvajmo Sinjajevinu” pozvali su juče sve koji dolaze da to čine bez ikakvih političkih i vjerskih obilježja

26161 pregleda 1312 reakcija 26 komentar(a)
Čuvari kraj vatre, Foto: Jelena Jovanović
Čuvari kraj vatre, Foto: Jelena Jovanović

Ministarstvo odbrane za danas je najavilo početak vojne vježbe na Sinjajevini, gdje ih čekaju mještani koji se tome protive, eko-aktivisti, planinari, ljubitelji prirode...

Oni su i minulu noć proveli na Savinim vodama, na lokaciji Margita, gdje je predviđeno gađanje minobacačima.

Sinoć su im se pridružili i čuvari Bukovice, koji su “preuzeli stražu”. Tokom dana, branitelje Sinjajevine posjetilo je više desetina građana iz nekoliko opština.

Dan su proveli uz vatru, razgovarajući o mogućnostima koje ta planina pruža stočarima, sakupljačima lekovitog bilja, turistima, ali i svim građanima Crne Gore.

Tokom dana, pojedini članovi jedne od grupa građana koja je došla da pruži podršku, insistirali su da se na mjestu gdje se bije bitka za Sinjajevinu vijori crnogorska trobojka, što su čuvari te planine odbili, objašnjavajući da je zaštita pašnjaka ekološka priča.

Nepunih pola sata oko kampa u kom su čuvari planine, bile su istaknute državna i stara crnogorska zastava, nakon čega je preovladao razum i ostali su istaknuti samo transparenti kojima se traži zaštita planine.

Kako bi preduprijedili eventualne nesuglasice, ali i to da njihova borba za planinu dobije političku dimenziju, iz Građanske inicijative “Sačuvajmo Sinjajevinu” pozvali su juče sve koji dolaze da to čine bez ikakvih političkih i vjerskih obilježja.

“Okupila nas je planina i ona je naš glavni cilj. Kada dobijemo ovu borbu biće vremena da razvijemo barjake. Dobrodošli na Sinjajevinu da složno branimo planinu”, poručili su.

Petar Glomazić iz te GI tokom dana okupljenima je pričao o značaju zaštite Sinjajevine ne samo za ljude koji na toj planini napasaju stoku, već i zbog vrijednih, a još neistraženih arheoloških nalazišta.

Stočari sa Sinjajevine sinoć su ponovili da sa planine neće otići dok ne dočekaju, a kako su kazali, nadaju se i isprate vojsku.

“Nadamo se da će pobijediti razum, a ne inat odlazećeg ministra Predraga Boškovića. Od kada je borba za Sinjajevinu počela on pokušava da nas etiketira kao državne neprijatelje koji se bore protiv napretka vojske, što je neistina. Mi na ovom mjestu branimo Crnu Goru od njenih neprijatelja, a neprijatelj je onaj ko želi da je uništi”, kazao je Aleksandar Milatović iz GI “Sačuvajmo Sinjajevinu”.

Bonus video: