Od danas prijave za pripravnički

Oglašeno je oko 12.500 mjesta, od čega je više od 60 odsto iz privatnog sektora

6605 pregleda 0 komentar(a)
Program treba da doprinese smanjenju nezaposlenosti (ilustracija), Foto: Shutterstock
Program treba da doprinese smanjenju nezaposlenosti (ilustracija), Foto: Shutterstock

Visokoškolci koji nemaju radno iskustvo i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje od danas do 19. novembra mogu da se prijave na Program stručnog osposobljavanja.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da se budući korisnici Programa mogu prijaviti elektonskim putem, preko portala www.euprava.me.

“Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja, odnosno sa visokim obrazovanjem, i koja su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje”, saopšteno je iz Ministarstva.

Iz tog resora su podsjetili da stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i da se priznaje kao radno iskustvo u trajanju od 12 i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Istakli su da je cilj Programa da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada pružanjem mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija.

Iz Ministarstva su istakli da Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se suočava čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

“Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, oko 50 odsto korisnika Programa je nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi”.

Prijava poslodavaca za program trajala je od 15. septembra do petka, a oglašeno je više od 12.500 mjesta, od čega je više od 60 odsto iz privatnog sektora.

Informacija o procedurama prijavljivanja za korisnike nalazi na stranicama E-uprave, Uprave za kadrove, Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva prosvjete.

Bonus video: