NVU “Putevi predaka” nastavlja sa akcijama pošumljavanja Trebjese

“Na ovaj način najbolje promovišemo ekološku svijest i misao. Mladi će više cijeniti prirodu kada sami posade neko drvo. Sa akcijama nastavljamo, nadamo se, već početkom novembra kada planiramo da takođe posadimo hiljadu sadnica. Do kraja projekta namjeravamo da Trebjesa bude bogatija za pet hiljada sadnica, a glavni partner nam je Uprava za šume”, kazala je Petrović

1816 pregleda 25 reakcija 1 komentar(a)
Foto: NVU Putevima predaka
Foto: NVU Putevima predaka

Nevladino udruženje (NVU) „Putevima predaka“ iz Nikšića nastavilo je sa akcijama pošumljavanja park šume Trebjese. Proteklog vikenda, u akciji u kojoj je učestvovalo preko 70 učesnika, posađeno je hiljadu sadnica smrče.

“Sadnice smrče donirala nam je Uprava za šume, dok nam je ekološki aktivista iz Holandije, Dado Kavazović, donirao deset stabljika lipe, a rasadnik ‘Ćetković’ jedno stablo javora”, kazala je predsjednica Udruženja, Ana Petrović Njegoš.

Akciju su posebno obilježili najmlađi sugrađani koji su došli zajedno sa roditeljima. To je, smatra Petrović, najljepši, ali i najbolji način, da se najmlađi članovi zajednice edukuju o zaštiti i očuvanju park šume Trebjesa.

“Na ovaj način najbolje promovišemo ekološku svijest i misao. Mladi će više cijeniti prirodu kada sami posade neko drvo. Sa akcijama nastavljamo, nadamo se, već početkom novembra kada planiramo da takođe posadimo hiljadu sadnica. Do kraja projekta namjeravamo da Trebjesa bude bogatija za pet hiljada sadnica, a glavni partner nam je Uprava za šume”, kazala je Petrović.

Pored akcija pošumljavanja i uređenja planirane su i edukativne eko radionice za djecu predškolskog uzrasta, dvije tribine za građane na kojima će vatrogasci pričati o zaštiti Trebjese od požara, distribucija promotivnog materijala i info priručnika.

Projekat, koji traje osam mjeseci, je finansijski podržan od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja sa skoro osam hiljada eura, a akciju u nedjelju podržali su i Elektroprivreda i Fondacija “Petrović Njegoš”.

Bonus video: