Amfilohije: Hoće li se vratiti Crna Gora sama sebi? Daće Bog u novoj godini

"Crna Gora koja se gradi na lažnim temeljima, na lažnoj vjeri ne može imati budućnost", poručio je Amfilohije
58 pregleda 99 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 14.01.2018. 12:22h

Doček nove godine po Julijanskom kalendaru u Podgorici je organizovao Demokratski front (DF), a moleban u hramu Hristovog vaskrsenja služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit SPC-a je pozvao na "pomirenje među braćom" u Crnoj Gori.

"Rusija se vratila sama sebi, hoće li se vratiti Crna Gora sama sebi? Daće Bog u novoj godini…Crna Gora koja se gradi na lažnim temeljima, na lažnoj vjeri ne može imati budućnost. Neophodno je da dođe do pomirenja među braćom, ne dijeleći se ni na ove ni na one, nego da se vratimo zajedništvu. Nije to Crna Gora kralja Nikole. Treba da se oslobodimo laži, obmana, prevara. Diobe među braćom pretočile su se u jezičke i nacionalne diobe", poručio je Amfilohije.

On je kazao da je 1918. godina upamćena po događajima koji su označili prekretnicu u istoriji. Ti događaji su na svjetskom planu, kako je naveo, "ubistvo ruske carske porodice, a kod nas obnovljenje jedinstva Pećke Patrijaršije".

"Ima tu jedna grupa koja naše braće koji stvaraju nekakvu autokefalnu, kako je zovu, crnogorsku crkvu. Od čega je stvaraju – od ničega. Grupa delikvenata duhovnih, moralnih, crkvenih, ona je na trgu Josipa Broza na Cetinju, kako kaže u odluci policijske stanice cetinjske ‘stvorila vjersku zajednicu CPC’. Kakve veze ta vjerska zajednica može imati sa Crkvom Božjom koja ovdje postoji skoro dvije hiljade godina. A naročito, bez prekida postoji od vremena Svetoga Save i Svetoga Ilariona, prvoga zetskoga episkopa", kazao je on.

Amfilohije se osvrnuo i na zahtjev koji je Mitropolija uputila državi, a tiče se gradnje saborne crkve Svete Trojice na Cetinju u kojoj je planirano da da budu smještene tri hrišćanske svetinje: ruka Svetog Jovana Krstitelja, čestica Časnog Krsta i ikona Bogorodice Filerimos.

"Ja se nadam da će naš predsjednik shvatiti da treba da se podigne hram iznad Cetinjskog manastira, te da će po tome ostati upamćen", kazao je on.

Uoči molebana, u centru Podgorice je na Trgu nezavisnosti priređen doček Julijanske nove godine na kome su nastupili trubači i folk pjevačice.

Proslava je završena mirno, uz pojačano prisustvo policije u gradu.

Bonus video: