Milošević i Mitrović: Namjera investitora je apsolutno legitimna

Arhitekte Ivan Milošević i Andrej Mitrović reagovali na tekst - Zgrade niču gdje im mjesto nije

5718 pregleda 4 komentar(a)
Planirani izgled objekta u Donjoj Lastvi, Foto: Screenshot
Planirani izgled objekta u Donjoj Lastvi, Foto: Screenshot

Arhitekte Ivan Milošević i Andrej Mitrović, autori idejnog rješenja dva objekta u Donjoj Lastvi u Tivtu oko kojih se podigla prašina proteklih dana, budući, kako su naveli, da su im se imena, kao i ime njihove firme, pominjali u negativnom kontekstu, reagovali su na tekst "Zgrade niču gdje im mjesto nije".

Uz napomenu da je AIM studio višestruko nagrađivani arhitektonski studio kako na domaćim tako i inostranim konkursima i salonima, te da je većinu priznanja dobio upravo za djelovanje na području tivatske opštine, oni su naveli da im “ne doliči da se upuštaju u diskusiju koja nije apsolutno stručna i da daju odgovore na laičke komentare tipa ‘velike stambene zgrade problematičnog oblika i dizajna apsolutno neprimjerenog ambijentu ovog naselja’ ili ‘objekti koji bukvalno štrče u okruženju malih porodičnih kuća u VII kvartu’”.

"Taj dijalog na nivou struke smo imali sa Glavnim državnim arhitektom u skladu sa Zakonom i završili taj proces dobijanjem pozitivnog mišljenja na idejno rješenje, odnosno oblikovnost, materijalizaciju, kontekstualnost itd. Kad već pominjemo kontekst, izgleda da je tu najveći problem jer je sporno što se, kako autor navodi, ‘svuda oko te lokacije nalaze male porodične kuće sa maksimalno dva sprata’. Ovo je tačno gledajući iz pozicije zatečenog stanja, ali ne i planiranog, budući da sve okolne parcele prema DUP-u ‘Donja Lastva’ imaju predviđenu maksimalnu spratnost (Su)+P+2+Pk. Iz ovog proističe da se mještani Donje Lastve nisu bunili prilikom usvajanja DUP-a, kada su im dozvoljene veće spratnosti i gabariti, već im sada selektivno smeta kada prvi među njima počne da primjenjuje dozvoljene parametre.

Dalje se u tekstu navodi: ‘Iako je namjena te dvije urbanističke parcele ‘stanovanje male gustine - jednoporodično stanovanje’, arhitekte iz Podgorice su nacrtali dvije velike zgrade sa ukupno osam stanova, dok u podzemnoj garaži ima mjesta za čak 20 automobila. Tako nešto teško da se može podvesti pod ‘jedoporodično stanovanje’ kakva je po važećem DUP-u zvanična namjena lokacije, a još manje ovakav projekat ima veze sa izdatim UTU koje je 2017. izdala Opština’. Da napomenemo da u UTU broj 0902-351-30/4 za UP 255 I UTU broj 0902-351-92/3 za UP 256 pod stavkom 3 ‘Uslovi za izgradnju objekta’ stoji: ‘U okviru objekta moguće je organizovati maksimalno četiri stambene jedinice’ a pod stavkom 5 ‘Uslovi za parkiranje, garažiranje i uređenje parcele’ stoji: ‘Parkiranje u okviru plana treba da zadovolje sledeće normative i to: planirano stanovanje: min. 1 PM/stan’. Dakle, objekti imaju po četiri stambene jedinice i zajedničku garažu sa dovoljnim brojem parking mjesta, sve prema UTU.

Komentar: ‘Po važećoj planskoj dokumentaciji i UTU, investitor ne može srušiti staru prizemnu kuću površine 84 kvadrata koja postoji na jednoj od ove dvije urbanističke parcele jer DUP predviđa ‘zadržavanje, dogradnju i nadgradnju’ tog objekta do novih maskimalno predviđenih gabarita za tu parcelu’ nije tačan i zlonamjerno je izvučen iz konteksta budući da na istoj strani UTU broj 0902-351-30/4 za UP 255 na kojoj se nalazi pomenuti objekat pod stavkom 4 stoji: ‘Svi postojeći objekti mogu pretrpjeti i totalnu rekonstrukciju, odnosno postojeći objekat se na zahtjev investitora može porušiti i izgraditi novi, pri čemu važe uslovi koji su u planu dati za izgradnju novog objekta’. Dakle, namjera Investitora da sruši postojeći objekat apsolutno je legitimna, kao što su to iz MORT-a i zvanično potvrdili.

Iz svega navedenog može se zaključiti da je autor teksta bio pristrasan sa sugrađanima i nije istražio do kraja navode porodice Nikolić i mještana ovog dijela Donje Lastve, odnosno nije stigao da pročita UTU do kraja ili pokušao da dopre do nas kako bi ga uputili na činjenice, već je vođen senzacionalističkim potencijalom priče uspio da napravi štetu za našu i investitorsku firmu”, navodi se u reagovanju.

Odgovor novinara biće objavljen sjutra

Povezani članci

16. Oktobar 2020.

Tivat: Zgrade niču gdje im mjesto nije

Bonus video: