Kamere na vojnom brodu: Snimaju "Jadran", ali i obalu

Iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na molbu "Vijesti" da navedu makar jedan primjer slične bezbjednosne prakse sa nekog drugog ratnog broda, bilo gdje u svijetu

21875 pregleda 48 reakcija 16 komentar(a)
Iako tokom skoro devet decenija vezan za Tivat, "Jadran" je lani izmješten u Luku Bar, Foto: Siniša Luković
Iako tokom skoro devet decenija vezan za Tivat, "Jadran" je lani izmješten u Luku Bar, Foto: Siniša Luković

Ministarstvo odbrane postavilo je kamere za sistem video nadzora na školskom brodu Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjaku “Jadran”. Kamere su, kako su “Vijestima” saopštili dobro upućeni izvori iz posade broda, postavljene na više mjesta na spoljašnjem dijelu i unutrašnjosti “Jadrana”, pa jedan broj njih obuhvata i prostor van broda, odnosno operativnu obalu na kojoj je “Jadran” privezan.

Kamere su instalirane na kormilarnici koja je na tzv. manevarskoj (najvišoj, potpuno otvorenoj) palubi jedrenjaka, pri čemu je jedna usmjerena ka krmenom dijelu broda, a dvije su orijentisane prema pramcu i djelimično lijevom i desnom boku broda. Četvrta sigurnosna kamera postavljena je u strojarnici “Jadrana”.

Iz Ministarstva odbrane, ni nakon više od mjesec dana, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa motivima za postavljenje video nadzora na “Jadranu”.

Iz resora ministra Predraga Boškovića nisu odgovorili ni na pitanje da li je na “Jadranu” istovremeno sa nadzornim kamerama, postavljeno i vidno upozorenje da su pojedini prostori na tom brodu i njegovoj neposrednoj okolini pod stalnim video nadzorom, kako bi i osobe koje ne pripadaju posadi broda, a zbog raznih potreba dolaze na “Jadran”, bile upoznate sa činjenicom da ih tada snimaju sigurnosne kamere.

Nije odgovoreno ni na pitanje što instaliranje sekjuriti kamera na najreprezentativnijem brodu MVCG govori o stepenu povjerenja koje Ministarstvo odbrane i Generalštab VCG imaju u sopstvene ljude koji službuju na “Jadranu”. Iz MO nisu odgovorili ni na molbu “Vijesti” da navedu makar jedan primjer slične bezbjednosne prakse sa nekog drugog ratnog broda, bilo gdje u svijetu.

Motiv za neuobičajeno postupanje kada su ratni brodovi u pitanju (a školski brod “Jadran” iako je riječ o nenaoružanom jedrenjaku, formalno-pravno je ratni brod) mogao bi biti skandal sa pokušajem šverca više od 60 kilograma kokaina vrijednog preko pet miliona eura, koji je otkriven i spriječen 19. aprila.

Vojna i civilna policija tada su, neposredno prije nego što je “Jadran” sa ukrcanim studentima Pomorskog fakulteta Kotor trebalo da iz Tivta isplovi na unaprijed planirano međunarodno krstarenje za Tursku i Grčku, upali na brod i skriveno u privatnim kasetama dvojice članova posade broda, starijih vodnika Duška Radenovića i Miloša Kulića, pronašla ukupno 56 pakovanja sa 60 kilograma kokaina visoke čistoće, dva pištolja sa izbrisanim serijskim brojevima i 52 komada municije.

Radenović i Kulić, zajedno sa Tivćaninom Radomirom Osmajićem uhapšeni su, dok policiji i Specijalnom državnom tužilaštvu koje je preuzelo slučaj, za sada uspješno bježe još dvojica osumnjičenih da su učestvovala u ovom pokušaju šverca narkotika - Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić.

Ni u jednoj drugoj Mornarici na svijetu do sada još nije zabilježen sličan primjer da se na ratnom brodu postavljaju nadzorne kamere, mimo kamera i mikrofona instaliranih na komandnom mostu, a koje služe u sklopu VDR (voyage data recorder) sistema za dokumentovanje načina na koji se u navigacijskom smislu, brod vodi po moru. Na “Jadranu” nije instalirana takva VDR kamera, ali zato jesu četiri klasične nadzone kamere koje snimaju manevarsku palubu broda, dio njegove najbliže okoline, kao i brodsku strojarnicu.

Mjesecima sakriven od javnosti

Iako je “Jadran” tokon čitave svoje 87-godišnje istorije najviše i najneposrednije vezan upravo za Tivat koji mu je bio i dugogodišnja baza, Ministarstvo odbrane i komanda Mornarice VCG prije skoro godinu dana izmjestili su taj brod iz Tivta.

Brod je sa stalnog besplatnog veza na tivatskoj gradskoj rivi Pine gdje “Jadran” ima i besplatno snabdijevanje strujom i vodom, prebačen na gat putničkog terminala Luke Bar. Tamo, za razliku od Tivta, “Jadran” koji je vizeulno najljepši i najaktraktivniji brod MVCG, nije “na oku” građana, niti mu se oni mogu približiti s obzirom na to da je brod u dijelu Luke Bar gdje važe stroga bezbjednosna pravila, jer je riječ o međunarodnom graničnom prelazu.

“Jadran” iz Bara isplovljava vrlo rijetko i povremeno se na po nekoliko dana vrati u Tivat, ali do sada nisu realizovana obećanja koja je prije dva mjeseca dao novoimenovani komandant MVCG, kapetan fregate Goran Đurković da će “Jadran”, osim u Baru i Tivtu, povremeno boraviti i u drugim primorskim gradovima.

Iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na pitanje kada će “Jadran” biti vraćen na njegov dosadašnji stalni vez i mjesto baziranja u Tivtu - gradu koji je i zvanični pobratim ovog broda.

Odbili su da objasne zbog konkretno kojih operativnih potreba Mornarice je “Jadran” prebačen na baziranje iz Tivta u Luku Bar i konkretno koji logistički razlozi opravdavaju takav potez Komande Mornarice, imajući u vidu mjesto stanovanja većine članova posade, odnosno blizinu pomorskih škola i fakulteta, a koje bi mogle koristiti kapacitete tog broda u praktičnoj nastavi. Većina takvih škola i institucija smještena je u Boki, a ne u Baru.