Vlada prigrlila privatnike bez obrazloženja

Fond za zdravstveno osiguranje tražio pojašnjenje od Ministarstva zdravlja i IJZ kako bi se utvrdile cijene i potpisali ugovori sa privatnim ustanovama kod kojih će građani moći uskoro da se testiraju na koronavirus

33158 pregleda 27 reakcija 10 komentar(a)
PCR testiranje i u ustanovama “Moj Lab” i “Dr Zejnilović”, Foto: Vlada/Saša Matić
PCR testiranje i u ustanovama “Moj Lab” i “Dr Zejnilović”, Foto: Vlada/Saša Matić

Odlazeća Vlada je prošle sedmice bez ikakvog obrazloženja odlučila da u testiranje građana na novi koronavirus PCR tehnikom uključi dvije privatne zdravstvene ustanove, pa su nepoznate procedure i prava pacijenata.

Zbog svega toga, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, koji bi trebalo sa tim ustanovama u ime države potpiše ugovor, tražio je dodatna pojašnjenja.

U Odluci Vlade piše da su na osnovu saglasnosti većine članova odlučili da u mrežu zdravstvenih ustanova dodaju privatnu polikliniku “Moj lab” iz Podgorice i Dnevnu bolnicu “Dr Zejnilović” iz Bara kao davaoce usluga za djelatnost mikrobiološke dijagnostike za usluge ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom.

Vlada je juče saopštila da će Turistička inspekcija uz asistenciju Komunalne policije i policije svake večeri u deset formiranih ekipa kontrolisati ugostiteljstvo u Podgorici i da se mora shvatiti ozbiljnost epidemiološke situacije.

U ustanovama koje su u mreži, građanima se pružaju zdravstvene usluge na teret budžeta, a ugovor sa njima potpisuje Fond za zdravstveno osiguranje (FZO).

“Vijestima” je iz te ustanove juče saopšteno da Odlukom o mreži zdravstvenih ustanova, koju je Vlada donijela prošlog petka, nema obrazloženja iz kojeg bi se prepoznale procedure i način ostvarivanja prava osiguranih lica na uslugu ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-Cov-2) real-time PCR tehnikom u novim zdravstvenim ustanovama koje su dio zdravstvene mreže.

Zbog toga su se, kako je kazao direktor FZO Čirgić, obratili Institutu za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstvu zdravlja za razrješenje.

“Takođe, za uključivanje novih PZU potrebno je da Upravni odbor Fonda utvrdi cijene za predviđene usluge kao i da Ministarstvo finansija zaključkom Vlade obezbijedi potrebna sredstva za usluge koje će obavljati”, pojasnio je Čirgić.

On je saopštio i da će FZO, nakon utvrđenih procedura, definisanja cijena i obezbjeđenja potrebnih sredstava, pristupiti informatičkom umrežavanju tih ustanova i potpisivanju ugovora.

Iz Vlade je preksinoć saopšteno da će se uključivanjem ovih zdravstvenih ustanova smanjiti opterećenje laboratorije IJZ, a time i vrijeme čekanja rezultata testova i smanjiti troškovi koji su do sada nastajali slanjem uzoraka na testiranje u laboratoriju u Njemačkoj.

Pojasnili su da je dopunjena Uredba o obimu prava i standardima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, kojom je u usluge koje osiguranici ostvaruju na teret FZO dodata i usluga ispitivanja prisustva novog korona virusa (SARS-CoV-2) real-time RT-PCR tehnikom.

Troje preminulo, 177 inficiranih

Laboratorije IJZ i privatne laboratorije u državi koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa otkrile su juče još 177 novih slučajeva kovida-19, među 691 analiziranih uzoraka.

Iz IJZ je saopšteno da je 99 novopozitivnih iz Podgorice, 30 iz Nikšića, deset sa Cetinja, devet iz Bijelog Polja, osam iz Bara. Pet novih slučajeva je iz Mojkovca, po tri iz Kotora i Kolašina, po dva iz Berana, Danilovgrada i sa Žabljaka, a po jedan iz Ulcinja, Pljevalja, Budve i Tivta.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena tri smrtna ishoda povezana sa kovid-19 infekcijom i to kod pacijenata iz Bijelog Polja, Podgorice i Nikšića, rođenih 1952, 1930. i 1960. godine a koje su prijavili Klinički centar Crne Gore, Zavod za hitnu medicinsku pomoć i OB Nikšić. Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 241 a od početka godine 250”, saopšteno je iz IJZ.

Kazali su da je prijavljen oporavak kod 234 pacijenta.

“Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih u protekla 24 časa, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovid-19 u Crnoj Gori iznosi 4004”, piše u saopštenju.

Od početka godine novi koronavirus otkriven je kod 16.069 osoba.

Na bolničkom liječenju 283 osobe

Na liječenju u crnogorskim zdravstvenim ustanovama juče su bila 283 pacijenta.

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) saopšteno je da se u toj ustanovi liječi 59 pacijenata sa kovid-19 infekcijom, od kojih je 16 životno ugroženo. Pojasnili su da su tri pacijenta intubirana i priključena na invanzivnu mehaničku ventilaciju, dok se 12 nalazi na neinvanzivnoj ventilaciji.

U Opštoj bolnici Berane juče su bila hospitalizovana 24 pacijenta pozitivna na novi koronavirus.

“Šest pacijenata ima tešku kliničku sliku i svi se nalaze na neinvanzivnoj ventilaciji”, navodi se u saopštenju te zdravstvene ustanove.

Bonus video: