Pešić: Ribe u Bokokotorskom zalivu ima, ali otpada mnogo više

"I pored svih akcija koje preduzimaju naše kolege, mnoga opštinska preduzeća i ustanove, ali i onih koje organizuju brojne nevladine organizacije, količina smeća se iz godine u godinu povećava"

4011 pregleda 4 komentar(a)
Bokokotorski zaliv, Foto: Shutterstock
Bokokotorski zaliv, Foto: Shutterstock

Tokom posljednjeg kočarenja Bokokotorskim zalivom, u naučno istraživačke svrhe, konstatovano je da je, kao i već dugi niz godina, najbrojnija riba arbun/rombun.

Kako je za Radio Kotor kazala viša naučna saradnica kotorskog Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore dr Ana Pešić, iz Laboratorije za ihtiologiju i morsko ribarstvo, monitoring se obavlja već petnaestak godina u junu, sa ciljem praćenja promjena u ribljoj populaciji, unutar zaliva i na otvorenom moru.

"I ove godine u zalivu smo zabilježili rombune većih dimenzija, zato što se često ne izlovljavaju", rekla je Pešić.

Dodalaje da se količina ribe u moru ne smanjuje, ali da je zabrinjavajuća količina otpada koju svake godine uočavaju prilikom eksperimentalnog uzorkovanja povlačnom mrežom.

"I pored svih akcija koje preduzimaju naše kolege, mnoga opštinska preduzeća i ustanove, ali i onih koje organizuju brojne nevladine organizacije, količina smeća se iz godine u godinu povećava. Još uvijek, nažalost, nailazimo, na automobilske gume, bijelu tehniku, neupotrebljive mreže i plastični otpad", rekla je Pešić za Radiuo Kotor.

Bonus video: