Škola počela, prevoza još nema

Iz OŠ “Vladimir Nazor” saopštili su “Vijestima” da je, prema važećim propisima, Savjet roditelja taj koji prema procjeni i potrebi komunicira i sklapa dogovore sa prevoznikom, ukoliko postojeći gradski prevoz eventualno ne izlazi u susret potrebama njih i njihove djece

4621 pregleda 0 komentar(a)
OŠ “Vladimir Nazor”, Foto: Vesko Belojević
OŠ “Vladimir Nazor”, Foto: Vesko Belojević

Roditelji đaka sa Kakaricke gore, koji pohađaju Osnovnu školu “Vladimir Nazor” u Maslinama, u Podgorici, požalili su se “Vijestima” da mališani ove godine nemaju organizovan kombi prevoz za nastavu. Kako su pojasnili, svake godine su imali organizovan kombi prevoz za koji su izdvajali 20 eura po djetetu.

“Ove godine prevoza nema. Sve troje moje djece ide u školu, uzrasta su koji je i pored epidemije koronavirusa predviđen da nema nastavu onlajn. Starijima kada je lijepo vrijeme nije problem da prošetaju, ali nedavno su bile velike kiše, ako se ne snađemo da ih prebacimo, zbog posla, onda se skvase. Da ne pričam za sina prvaka, kojeg zbog uzrasta moramo stalno svaki dan da čekamo ispred škole”, požalio se jedan od roditelja, čiji je identitet poznat redakciji.

Iz OŠ “Vladimir Nazor” saopštili su “Vijestima” da je, prema važećim propisima, Savjet roditelja taj koji prema procjeni i potrebi komunicira i sklapa dogovore sa prevoznikom, ukoliko postojeći gradski prevoz eventualno ne izlazi u susret potrebama njih i njihove djece.

“Dodatno, svi đaci koji putuju preko pet kilometara imaju pravo na participaciju u plaćanju karte od strane Ministarstva prosvjete u visini od 40 odsto. Bez obzira na navedeno, naša škola će pokušati da posreduje i pomogne pri komunikaciji roditelja sa prevoznikom, ali naravno da ne možemo dati garancije, kada je riječ o procjeni samog prevoznika da li mu je linija isplativa ili ne”, dodali su iz škole.

Kazali su i da će se svakako uključiti u rješavanje problema, a kao jedan od koraka u tom pravcu, juče kasno poslijepodne održan je sastanak Savjeta roditelja.

U Crnoj Gori đaci od prvog do VI razreda osnovne i prvog srednje škole pohađaju nastavu u školi, a ostali onlajn nastavu, uz konsultacije na svakih 15 dana. Resor prosvjete školama je ranije poslijedio detaljne informacije o organizaciji nastave, koja je počela od 1. oktobra. U uputstvima tog resora, kako se navodi, jasne su preporuke Instituta za javno zdravlje o potrebi da se zaštite djeca i da im se obezbijedi znanje.

Bonus video: