U Baru 163 parking mjesta za OSI

Reagovanje Opštine u vezi sa pristupnom infrastrukturom za lica s invaliditetom

4795 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Iz Opštine Bar reagovali su na tekst “U cijelom Baru osam parking mjesta za osobe sa invaliditetom”, koji je u “Vijestima” objavljen 20. oktobra.

Iz Opštine su saopštili da u Baru ne postoji samo osam parking mjesta za osobe sa invaliditetom, već da je odranije izgrađenih standardnih parking mjesta, 155 obilježeno horizontalnom signalizacijom, čime su postala parking mjesta za OSI.

“A izgrađenih je bilo osam pomenute 2013, što znači da ih ima 163 koje su gradske službe realizovale”, saopštili su iz Opštine.

Kazali su i da termin “preporuka” iz Lokalnog plana akcije za OSI ne znači utvrđeni broj za realizaciju parking mjesta.

“Iz tog razloga navedeno je da je bilo i drugačijih mišljenja na preporuke. Stoga je pomenuti broj parking mjesta za OSI,5% ukupnih parking mjesta u gradu, bio formulisan u vidu preporuke, što ne može da dovede do zaključka koji su napravile ‘Vijesti’ da nedostaje 26 puta toliko parking mjesta”, saopštili su iz Opštine.

Dodaju da vjeruju da građani Bara, “posebno lica sa invaliditetom, prepoznaju aktivnosti gradske uprave na poboljšanju uslova za kretanje u široj gradskoj zoni i pristup institucijama” koje su u prethodnom periodu realizovali.

“I da im promjene koje ostvarujemo tim projektima donose bolji kvalitet života. Samo u posljednjoj godini teže pokretljive osobe, osobe koje se kreću pomoću kolica i slabovide osobe svoja građanska prava i potrebe mogu ostvariti neposredno i ravnopravno sa ostalim građanima, zahvaljujući adaptaciji Građanskog biroa Opštine, koji sada ima pristupnu rampu, adekvatne rukohvate, taktilne staze, oznake na Brajevom pismu, odgovarajući šalter i parking mjesto za OSI. Takođe, pristupnom rampom stvoreni su uslovi za pristup službi matičara, kao i na Domu kulture”, navodi se u reagovanju Opštine i dodaje da brojne ulice imaju odgovarajuće pristupne rampe.

Bonus video: