"Delfin" sedam decenija mlade spaja sa morem i romantikom jedrenja

Ističući da mu je velika čast da otvori izložbu fotografija, dokumenata i predmeta iz bogate istorije ovog trofejnog kluba, gradonačenik Komnenović je kazao da je JK “Delfin” “jedan od najstarijih tivatskih sportskih klubova, a prvi jedriličarski klub u Crnoj Gori jedri ka svom sedamdesetom rođendanu”

6188 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragan Redžo
Foto: Dragan Redžo

Sportsko jedrenje na najbolji način objedinjava urođenu emociju, koju primorci imaju prema moru, ljepotu našeg zaliva, uzbuđenja koja donosi vještina kroćenja vjetra i sam čin takmičenja – kazao je sinoć, otvarajui izložbu “Nautička kultura” u JU Muzej i galerija Tivat, tivatski gradonačečnik Željko Komnenović. Izložba je priređena povodom početka obiljeđavanja velikog jubileja – 70.godišnjice Jedriličarskog kluba “Delfin” Tivat. JK “Delfin” formiran je u januaru 1951. godine.

Danas broji više od 150 članova, najtrofejniji je klub u sportskom jedrenju u Crnoj Gori, organizuje školu jedrenja za djecu i takmiči se na međunarodnim takmičenjima. Vrhunac crnogorskog jedrenja postignut je 2017. godine kada su se među prvih 50 na svjetskoj listi u olimpijskoj klasi Laser našla i dva crnogorska takmičara, od kojih je jedan – Igor Les, bio član JK “Delfin”.

Ističući da mu je velika čast da otvori izložbu fotografija, dokumenata i predmeta iz bogate istorije ovog trofejnog kluba, gradonačenik Komnenović je kazao da je JK “Delfin” “jedan od najstarijih tivatskih sportskih klubova, a prvi jedriličarski klub u Crnoj Gori jedri ka svom sedamdesetom rođendanu”.

“Delfin” popularizuje jedrenje i ljubav prema moru i to više nego uspješno.

Sve ovo objašnjava privrženost, koju Tivćani imaju prema “Delfinu”, pa “Delfin” uzvraća sve većom ekspanzijom i sve značajnijim uspjesima.”- kazao je Komnenovi ističući da je tako “Delfinov” jedriličar Igor Les bio je 38. na svijetu u klasi Laser standard 2017. godine. Dvije godine kasnije, Tivat je bio domaćin 52. Balkanskog prvenstva u jedrenju, koji je Tivat načinio epicentrom sportskog jedrenja. Za ovu godinu planirano je da se u Tivtu održi Evropsko prvenstvo jedrililara u klasi laser, ali je ono moralo biti odloženo zbog korone.

Komnenović je najavo dalju podršku Opštine Tivat klubu koji je taj grad pozicionirao na svjetskoj jedriličarskoj mapi i koji je ujedno i savremeni izraz ovdašnje drvene pomoračke tradicije i vjekovne usmjerenosti lokalnih ljudi na more koje je sastavni dio njihovih života.

“Opština Tivat će nastaviti da pruža podršku JK Delfin, kada su u pitanju njegove redovne sportske aktivnosti, značajna takmičenja i učešća na njima, ali i kad je u pitanju obilježavanje predstojećeg velikog jubileja 70-te godišnjice kluba u 2021. godini. Na ovaj način građani Tivta i lokalna uprava, koja ih predstavlja, odaju počast klubu, koji Tivat prezentuje u najboljem mogućem svjetlu, sa željom da vrijeme donese još uspjeha i dobrog vjetra našim jedriličarima.”- zaključio je Komnenović.

Posjetioci izložbe imali su priliku da vide fotografije, diplome, zahvalnice i druge materijale iz arhivske građe kluba, među kojima i original osnivačkog dokumenta iz 1951. godine kao i originalni trofej sa prve ikada organizovane regate u Crnoj Gori iz iste godine. Ova dragocjena svjedočanstva vremena govore o kontinuiranom radu JK “Delfin”, ali i o njegovom značaju za nautičku kulturu, promociju zdravih stilova života, kao i tradiciji samog grada Tivta.

Savremeni dio izložbe čine fotografije Duška Miljanića, Elene Shu, Dalibora Ševaljevića i Ivana Botice, takođe vezane za jedrenje i ljude koji su doprinijeli, kako ovom klubu, tako i samom sportu. Predsjednik JK “Delfin” dr Frano Tripovič kazao je da osim izvanredno uspješne sekcije takmičarskog jedrenja, klub ima i sekciju krstaša i posebno značajnu, Školu jedrenja za sve mlade koji žele da na taj način osjete neposrednu povezamost sa morem, prirodom i vještinom jedrenja kojeg primorci smatarju svojevrsnom “poezijom kretanja”.

“Mislim da je odrastanje uz jedrenje i ta demistifikacija prirode kroz njega, nešto što je jako bitno. Mislim da je privilegija da se u periodu formiranja, boravi na moru i uči o moru uopšte i morskoj kulturi. Želimo da naša škola jedrenja postane, a već je ustvari i postala osnovna pomorska škola.”- istakao je Tripovćl dodajući da je “Delfinovu” školu jedrenja čak i u ovoj “korona godini” pohađalo više od 80 djece.

Govoreći o jistorijatu kluba i ljudima koji su ga na ovaj ili onaj način obilježili, Tripović se prisjetio i nekadašnjeg tovatskog gradonačelnika, profesora geografije Tripa Rajčevića i načina na koji je njegov nesvakidašnji pedagoški prustup, uticao na buđenje želje kod mladih Tivćana da se preko mora i jedrenja, poveu sa svojetom.

“On je imao interesantan pristup časovima, učenicima bi pokazivao jedan mali performans – pustio bi vodu iz špine da teče i da se napuni škafa vodom, pa bi teatralno, kao da će se nešto veliko desiti, stavio prst u vodu i onda bi pitao – kako sam ja sada konektovan sa cijelim svijetom? Onda bismo mi maštali kako ta voda ide iz Boke niz Jadransko i Jonsko more, pa kroz Sredozemno i kroz Suec…Ta vrsta dobrog globalizma je vezana i za jedrenje. JK “Delfin” je jedno od mjesta u ovom gradu, koje vode Tivat u svijet i dovode svijet u Tivat. Nama se dešava da nam dolaze djeca sa pet ili šest godina, u uzrastu u kojem počinju da se upoznaju sa morem, sa vjetrom, sa vremenskim prilikama, a nisu još ni naučila azbuku.”- istakao je Tripović.

Bonus video: