Tužilaštvo odbacilo prijavu hotelijera: Platite, pa ćemo goniti prevarante

"Turistički vodič - turističko-informativni centar" traži naplatu za kataloge koje je podijelio hotelima kao besplatne
240 pregleda 2 komentar(a)
Forza mare, Foto: Forzamare.com
Forza mare, Foto: Forzamare.com
Ažurirano: 12.01.2018. 19:18h

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo je krivičnu prijavu za prevaru više hotelijera sa primorja protiv kompanije „Turistički vodič - turističko-informativni centar“ d.o.o. Podgorica i odgovornih lica u Željka Kolara i Radovana Veselinovića.

ODT Kotor ocjenjuje da krivično djelo nije počinjeno dok god hotelijeri toj firmi ne plate za usluge i robu, koju im je ona predstavila kao besplatne.

„Odbacuju se krivične prijave oštećenih HP „Fjord“ AD Kotor, HTP „Mimoza“ AD Tivat, „Unique Projects“ doo Kotor, „Helanda Mont“ doo Nikšić, „Mibost Joketić“ d.o.o. Kotor i „Talija Company“ d.o.o. Herceg Novi protiv TV-TIC Podgorica... zbog produženog krivičnog djela prevare, jer je krivično djelo ostalo u pokušaju, a pokušaj u konkretnom slučaju nije kažnjiv“, piše u odluci ODT Tijane Čelanović.

Podgorička kompanija hotelijerima pred početak ljetnje sezone predala nekoliko stotina primjeraka kataloga, koji je navodno bio besplatan. Kasnije su im, međutim, stigle fakure za naplatu.

Tiraž publikacije je 2.000 primjeraka, pa je ta kontroverzna firma, koja nema ni kancelariju na adresi na kojoj je prijavljena u Ulici 13. jula broj 7, od ove šeme sa naknadnim fakturisanjem „besplatnog“ promo-materijala mogla inkasirati skoro 200 hiljada eura, jer je primjerak cijenjen po 95 eura.

Iz te firme nikada nisu odgovorili na mail sa pitanjima „Vijesti“ u vezi sa ovim kontroverznim slučajem, kakav do sada nije zabilježen u istoriji crnogorske turističke privrede.

„Imajući u vidu... činjenicu da u konkretnom slučaju nije nastupila imovinska šteta za oštećena privredna društva, odnosno da je eventualno krivično djelo ostalo u pokušaju, te odredbe Krivičnog zakonika u kome je navedeno da je pokušaj kažnjiv za krivična djela za koja se po zakonu može izreći kazna od pet godina zatvora ili teža kazna, odlučeno je da se krivična prijava odbaci,“ stoji u riješenju ODT.

Bonus video: