Opština Tivat i NVO "Naša akcija" zajedno u projektu "YOUth Drive"

Projektom su definisana dva seta aktivnosti: one koje se tiču samog procesa upravljanja otpadom i aktivnosti koje su usmjerene na mlade i javnost

1695 pregleda 30 reakcija 0 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Opština Tivat
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i izvršna direktorica NVO "Naša akcija" Patricia Pobrić, potpisali su Sporazum o saradnji na projektu prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, "YOUth Drive".

U pitanju je projekat koji brojnim aktivnostima spaja Boku Kotorsku i Županiju Zapadnohercegovačku, sa ciljem zaštite životne sredine kroz poboljšano upravljanje otpadom i dosljednu primjenu principa energetske efikasnosti.

Projekat, koji je podržala Evropska komisija, vrijedan je 279.200,48 eura i obuhvatiće sedam zajednica/opština: Ljubuški, Grude, Posušje, Široki Brijeg, Herceg Novi, Tivat i Kotor.

Projekat će trajati od 15. novembra 2020. do 15. maja 2021. godine.

"Imajući u vidu da smo turistička destinacija, pitanja zaštite životne sredine i tretmana različitih vrsta otpada, od ključnog su značaja, a ovakvi projekti podržani od strane Evropske Unije su nam prijeko potrebni", istakao je Komnenović.

Pobrić je napomenula, da je cilj projekta ojačati sposobnosti za primjenu standarda zaštite životne sredine i energetske efikasnosti na lokalnom nivou, te da se "opštinama koje su uključene u projekat nudi jedinstvena prilika rješavanja ovog pitanja".

Projektom su definisana dva seta aktivnosti: one koje se tiču samog procesa upravljanja otpadom i aktivnosti koje su usmjerene na mlade i javnost.

Kada je u pitanju proces upravljanja otpadom biće sprovedene analize stanja u vezi tretmana otpada, zagađenosti vodotokova i karakteristika ilegalnih deponija, analiza postojećih regulativa za upravljanje otpadom, planske i strateške dokumentacije, postojeće infrastrukture, izrada preporuka na regionalnom i lokalnom nivou. Aktivnosti sa mladima i javnošću podrazumijevaće izradu informativnog materijala za učenike, izradu digitalne platforme, edukativne info-sesije u školama, promo kampanju na društvenim mrežama, višednevne edukativne događaje.

Učešćem u ovom projektu Opština Tivat dobiće konkretnu analizu i preporuke iz predmetnih oblasti, učešće u nizu aktivnosti koji za cilj imaju podizanja svijesti o važnosti zaštite životne sredine i primjene principa energetske efikasnosti, priliku da učenici osnovnih i srednjih škola učestvuju u brojnim edukativnim događajima. Opštini Tivat će biti poklonjene kante za elektronski otpad i kontejner procijenjene vrijednosti oko 14.000 eura.

Bonus video: