U Tivtu trenutno 15 inficiranih koronavirusom

“Od početka drugog talasa, Uprava za inspekcijske poslove Opštine Tivat izdala je 15 prekršajnih naloga, uglavnom osobama koje su zaposlene u različitim poslovnim objektima", kazao je direktor Uprave Jovica Stojković, napominjući da je poseban problem nepoštovanje mjera prevencije na gradilištima

4638 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka OTZIS, Foto: Opština Tivat
Sa sastanka OTZIS, Foto: Opština Tivat

U Tivtu je trenutno 15 osoba pozitivno na koronavirus. Do sada se od ovog virusa oporavilo 135 Tivćana, dok je pet korona-pozitivnih osoba preminulo – saopšteno je danas na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS), kojim je predsjedavao Željko Komnenović, predsjednik Opštine Tivat.

Epidemiologinja Doma zdravlja Tivat dr Jelena Mršulja, naglasila je kako u narednom periodu očekuje povećanje broja zaraženih, imajući u vidu da se čekaju rezultati uzoraka upućenih na analizu. Ona je apelovala na građane da se pridržavaju svih propisanih mjera i da izbjegavaju kontakte i veća okupljanja.

“U proteklom periodu bilježili smo klastere u određenim djelovima grada, jer se ljudi nisu pridržavali pravila.”- napomenula je ona dodajući da je pojava blažih simptoma kod inficiranih, moguća dva dana prije prve pojave povišene tjelesne temperature.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić izvijestio je gradonačelnika i članove OTZS kako se svakodnevno vrši dezinfekcija pojedinačnih objekata, te da će kada se vrijeme stabilizuje, biti izvršena i dezinfekcija grada, većeg broja javnih površina, ulaza u stambene zgrade u kojima postoje evidentirani klasteri. Predsjednik Opštine naložio je da se uputi dopis skupštinama stanara ovih zgrada, kako bi se dezinfekcija sprovodila i unutar zgrade.

“Od početka drugog talasa, Uprava za inspekcijske poslove Opštine Tivat izdala je 15 prekršajnih naloga, uglavnom osobama koje su zaposlene u različitim poslovnim objektima", kazao je direktor Uprave Jovica Stojković, napominjući da je poseban problem nepoštovanje mjera prevencije na gradilištima.

Komunalno preduzeće Tivat raspolaže dovoljnim količinama hlora i redovno se dezinfikuju sva kontejnerska mjesta u gradu, naglasio je Vlado Đukić, direktor ovog preduzeća. Sastanku OTZS prisustvovao je i načelnik Odjeljenja bezbjednosti Tivat Dragan Kontić, koji je podsjetio da su službenici policije u skladu sa nadležnostima izvršili 1.558 kontrola osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije.

“Trenutno je 29 osoba u Tivtu u samoizolaciji, i moram reći da su naši građani disciplinovani, da poštuju izrečene mjere, a da je do sada 6 lica krivično procesuirano”, naveo je Kontić.

“Stanje u gradskom vodovodu je redovno i voda se tretira", rekao je direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Tivat, Alen Krivokapić.

Na sastanku je zaključeno kako je najveća odgovornost na inspekcijskim organima u smislu sprovođenja kontrole poštovanja propisanih mjera.

“Smatram da je nužno intezivnije komunicirati na ovu temu, obavještavati građane, podsjetiti ih na pravila i instistirati na pojedinačnoj odgovornosti. Lokalna uprava će u ovom pravcu preduzeti određene aktivnosti", istakao je gradonačelnik Komnenović najavljujući novi sastanak OTZS kroz deset dana, uz svakodnevno aktivno praćenje situacije.

Bonus video: