Šumu posjekli, građu preprodali

Mještani Kaludre tvrde da je riječ o “običnim” građanima, ne privrednicima koji su koncesije odmah preprodavali glavnom koncesionaru i tako unovčili svoj partijski angažman za vrijeme izbora

11884 pregleda 3 komentar(a)
Mještani blokiraju prevoz drveta u Kaludri, Foto: Tufik Softić
Mještani blokiraju prevoz drveta u Kaludri, Foto: Tufik Softić

Mještani beranske Mjesne zajednice Kaludra upozorili su Upravu za šume, odnosno Područnu jedinicu Berane da zaustavi otpremu oble građe sa područja kaludarsko-dapsićkih šuma, koja je, kako tvrde, preko naloga dijeljena aktivistima i glasačima Demokratske partije socijalista tokom predizborne kampanje, odnosno neposredno pred izbore.

Oni kažu da su tako kupovani glasovi za tu stranku, i da je na taj način zlupotrebljavana državna imovina koja je vlasništvo svih građana Crne Gore.

“Vi dobro znate da niko od ljudi koji su dobili naloge nije ništa gradio sa tom građom, nego je iste unovčio lokalnoj šumskoj mafiji kojoj i mnogi službenici Uprave na čijem ste vi čelu pripadaju“, napisalu su oni u pismu direktoru Uprave za šume PJ Berane Živku Tomoviću.

Oni su najavili da će podnijeti krivične prijave protiv direktora i doznačara, „koji su neposredno pred sječu vršili doznaku”: “A znate da po pravilu o doznaci to ne može tako“.

”Isto tako vas upozoravamo da ukoliko budu vaši otpremači otpremali i vršili transport neregistrovanim kamionima, mi ćemo blokirati put kroz selo Kaludra i spriječiti otuđivanje drštvene imovine u kojoj učestvuju i vaši radnici“, piše u dopisu koji je u Upravi za šume zaveden 23. oktobra.

Zahtjev je potpisao predsjednik Savjeta MZ Kaludra Milić Ralević, koji je ranije podnio krivične prijave protiv najvećeg koncesionara šuma u Beranama, preduzeća “Nikola“, pod sumnjom da se bave nelegalnim poslovima u šumarstvu i da su u posjedu lažnog čekića za doznake.

Ni sada, kao ni tada, u toj mjesnoj zajednici nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih državnih institucija.

Sagovornici “Vijesti” koji su željeli da ostanu anonimni ispričali su da su aktivistima DPS-a neposredno pred izbore u glavnom štabu te parije u Beranama dodjeljivane koncesije na šume.

“Da bude jasnije, riječ je o ‘običnim’ građanima, ne privrednicima koji nešto rade. Oni su te koncesije odmah preprodavali glavnom koncesionaru i na tom poslu dobro zarađivali. Tako su naplaćivali i unovčali svoj partijski angažman za vrijeme izbora“, tvrde oni.

U crnogorskom šumarskom biznisu, kako kažu, nema rizika. Uložiš dvadeset-trideset eura dobiješ preko sto, čime je otvoren prostor za podmićivanje i korupciju do neviđenih razmjera.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da to nije ništa novo i da se to radilo pred svake izbore u Beranama i drugim sjevernim gradovima, ali da je sada proprimilo velike razmjere i da se šuma sječe užurbano prije primopredaje vlasti.

“To je stara priča. DPS je oduvijek, osim svojim povlašćenim koncesionarima i tajkunima, pred izbore koncesije dodjeljivao i običnim građanima sa tašnama i mašnama, koji šumu nisu ni vidjeli, već su je odmah preprodavali“, kažu oni.

Zato drvoprerađivači sa područja Berana i drugih gradova na sjeveru sada i apeluju da se uvede moratorijum do imenovanja novog ministra poljoprivrede i novog direktora Uprave za šume, koji bi morali hitno da se pozabave ovim na šta oni ukazuju. To sve ako se želi, kažu, da ostane jedno drvo u šumama prije primopredaje vlasti.

Mještani i mnogi drvoprerađivači sa sjevera koji godinama ne rade jer nemaju sirovinu, neposredno poslije izbora su blokirali puteve i zabranjivali odvoz šumske građe. Takav slučaj je bio u Plavu i Murinu, kao i u beranskom selu Kaludra.

Mještanima Kaludre direktnu podršku je dao i predsjednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović (Demokrate), koji je ukazao na sumnje u nezakonito poslovanje privatnog preduzeća „Nikola“, koje je glavni koncesionar šuma na teritoriji te opštine.

Pretovar trupaca obavlja se na Čakoru i drugim prelazima

Privatni drvoprerađivači i građani sa područja Berana, Andrijevice i Plava zatražili su nedavno da se hitno uvede moratorijum na sječu šuma do formiranja nove Vlade, jer je, kako kažu, uočeno da dobro poznati tajkuni koriste vrijeme da ubrzano posijeku što više šume, znajući da će uskoro izgubiti te dvodecenijeke privilegije.

Privatni drvoprerađivači sa sjevera objašnjavaju da je računica jasna. Povlašćenim koncesionarima, u ovom slučaju i običnim građanima, čamove šume se dodjeljuju za 12 do 15 eura po kubiku. Na sječu i vuču potrošiće još toliko. Cijena kubika neobrađenih trupaca na Kosovu, u Albaniji i Srbiji je 110 eura.

“Pretovar sirovih trupaca vrši se na Čakoru i drugim graničnim područjima prema Kosovu, ili se izvozi obrađena daska“, pričaju beranski privatnici.

Bonus video: