Ispitati kako su dijeljene koncesije za šume

Obradović je kazao da nakon što su uspjeli da skrenu pažnju na devastaciju lokalnih puteva, “ova akcija mještana mjesne zajednice Kaludra čini još jedno parče u mozaiku građanskog aktivizma i intenzivirane građanske svijesti o važnosti očuvanja imovine koja je vlasništvo svih građana”

1477 pregleda 63 reakcija 0 komentar(a)
Mještani blokirali izvlačenje građe iz šuma, Foto: Tufik Softić
Mještani blokirali izvlačenje građe iz šuma, Foto: Tufik Softić

Predsjednik Skupštine opštine Berane Novica Obradović (Demokrate) podržao je odluku mještana Mjesne zajednice Kaludra da upozore Upravu za šume Područna jedinica Berane da zaustavi otpremu oble građe sa područja kaludarsko-dapsićkih šuma.

Mještani beranske MZ Kaludra upozorili su Upravu za šume, odnosno Područnu jedinicu Berane da zaustavi otpremu oble građe sa područja kaludarsko-dapsićkih šuma, koje su, kako tvrde, preko naloga dijeljene aktivistima i glasačima DPS-a tokom predizborne kampanje, odnosno neposredno pred izbore.

Kaludrani su ranije podnijeli krivične prijave protiv najvećeg koncesionara šuma u Beranama, preduzeća “Nikola“, pod sumnjom da se bave nelegalnim poslovima u šumarstvu i da su u posjedu lažnog čekića za doznake. Ni sada, kao ni tada, u ovoj mjesnoj zajednici nisu dobili nikakav odgovor od nadležnih državnih institucija.

Obradović je kazao da nakon što su uspjeli da skrenu pažnju na devastaciju lokalnih puteva, “ova akcija mještana mjesne zajednice Kaludra čini još jedno parče u mozaiku građanskog aktivizma i intenzivirane građanske svijesti o važnosti očuvanja imovine koja je vlasništvo svih građana”.

“Ta svijest je nešto što je nasušno potrebno da njegujemo kako nam se ne bi događalo da se naša prirodna blaga devastiraju naočigled svih nas, a da mi, pritom, ništa ne preduzmemo da to spriječimo. Stoga, akcija mještana Kaludre ne zaslužuje samo da bude podržana, već i da bude pohvaljena kao primjer pune odgovornosti prema životnoj sredini, vlastitom i okruženju svih nas koji živimo u Beranama”, kazao je Obradović za “Vijesti”.

Novica Obradović
Novica Obradovićfoto: Tufik Softić

On je dodao da želi da uputi apel na nadležne kojima se mještani obraćaju da sa dužnom pažnjom razmotre i navode drugih drvoprerađivača koji ukazuju na nezakonitosti.

“Podsjećam da je u sudskom sporu dokazano da je DOO “Nikola“ koncesije dobijalo na osnovu netačnih podataka. Potrebno je aktuelizovati pitanje kako je taj koncesionar, za koga je utvrđeno da se služio prevarama, uspio ponovo da dobije koncesije”, rekao je Obradović.

Prema njegovim riječima, “mještani Kaludre, kao, uostalom, i Berana i Crne Gore u cjelini očekuju da će nezavisne institucije koje će tek biti formirane stati na put svima onima koji ne biraju sredstva da bi se iživljavali nad svim onim što su naša prirodna bogatstva, ali i zakoni ove države, njeni građani i njihova imovina”.

Privatni drvoprerađivači i građani sa područja Berana, Andrijevice i Plava zatražili su nedavno da se hitno uvede moratorijum na sječu šuma do formiranja nove vlade, jer je, kako kažu, uočeno da dobro poznati tajkuni koriste vrijeme da ubrzano posijeku što više šume, znajući da će uskoro izgubiti dvodecenijske privilegije.

Mještani i mnogi drvoprerađivači sa sjevera koji godinama ne rade jer nemaju sirovinu, neposredno poslije izbora su blokirali puteve i zabranjivali odvoz šumske građe. Takav slučaj je bio u Plavu i Murini, kao i u beranskom selu Kaludra.

Bonus video: