građani ih čekali na savinim vodama

Vojska se vraća sa Sinjajevine

Branitelji Sinjajevine trinaesti dan su na straži na lokaciji Margita, gdje je Ministarstvo odbrane planiralo da izvodi vojne vježbe

27251 pregleda 257 reakcija 56 komentar(a)
Sinjejvina danas, Foto: Privatna arhiva
Sinjejvina danas, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.10.2020. 11:47h

Vojnici koje je sinjajevinska straža čekala na Savinim vodama vraćaju se sa te planine.

Iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu "Vijestima" je rečeno da je dvadesetak vojnika, bez teškog naoružanja, samo prošlo pored branitelja planine, koji su već trinaesti dan na lokaciji Margita. 

"Zvali smo ih na kafu i rakiju, ali vjerovatno im komanda ne dozvoljava da svrate. Jedan od nas je na Bunarima razgovarao sa vojnicima, rekli su mu da su u pitanju redovne aktivnosti. Ne znamo da li je to bila izvidnica, ili su zaista nešto radili, ali je najvažnije da nijesu došli sa teškim naoružanjem, kojim su namjerili da ubiju ovaj pašnjak i planinu koja je vjekovna hraniteljka naroda", kazali su iz GI SS. 

Oni su danas ranije Vijestima kazali da su od zore na vezi sa braniteljima Sinjajevine koji obilaze teritoriju planine i pristupne puteve.

Ta grupa ih je i obavijestila da je vojska preko Štitarice krenula ka planini.

Kad su vojnici bili u katunu Bunarine, udaljenom dva kilometra od narodne straže, iz GI SS, kazali su da pretpostavljaju da nemaju gdje drugo produžiti, osim ka njima.

"Nadamo se da su došli kao prijatelji naroda, što vjerujemo da i jesu i da će nas podržati u našoj borbi za očuvanje prirodnog blaga naše Crne Gore, a Sinjajevina je svakako jedno od naših najvećih bogatstava", kazali su iz GI SS.

foto: Privatan arhiva

Oni su vojnicima poručili da su dobrodošli na planinu i da će sa njima podijeliti zalogaj hleba, skuvati im kafu i nazdraviti im rakijom, ali da neće dozvoliti da im bombarduju Sinjajevinu.

Branitelji Sinjajevine trinaesti dan su na straži na lokaciji Margita, gdje je Ministarstvo odbrane planiralo da izvodi vojne vježbe.

Branitelji Sinjajevine svakodnevno dobijaju podršku crnogorskih građana, koji su, kako poručuju, takođe spremni da brane planinu.

Juče su ih posjetile grupe građana iz Bara, Berana, Andrijevice, Nikšića, od kojih su neki ostali i na noćnoj straži.

Od prvog dana borbe za tu planinu, mještani, stočari, eko-aktivisti, planinari...imaju podršku i nove vladajuće većine, a prije dva dana na Savinim vodama bio je i episkop Joanikije, koji je poručio da se planina mora sačuvati. Tog dana na Sinjajevini je kršteno deset osoba, među kojima su i najmlađi čuvari planine.

Preporučujemo za Vas